Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ПП: Гешев да отговори защо българската прокуратура се счита за заплаха за сигурността на НАТО и Европа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:31 / 27.12.2022Коментари (0)289
©
С официални писма "Продължаваме промяната“ поиска коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа, съобщиха от пресцентъра на партията. В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че "за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има "систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“ – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа. 

В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона Магнитски. ПП призовава Председателя на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук.

Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта.

Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и др., повдигнати от ПП през последната година. България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа.

Ето затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: