Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Овощари искат оставката на заместник-министър
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:14 / 07.04.2023Коментари (0)336
©
Седем браншови организации от секторите "Плодове" и "Зеленчуци" поискаха оставката на служебния заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Поводът е проведена вчера среща, на която те не са били поканени, въпреки че на нея са обсъждани мерки за справяне с огромните загуби, които овощарите претърпяха през последните седмици заради минусовите температури в повечето райони в страната, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Писмото е подписано от Асоциацията на овощарите в България, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Национален съюз на градинарите в България, Национална биоасоциация, Добруджански овощарски съюз, Съюз на Дунавските овощари. Адресирано е до президента Румен Радев, министър-председателя  Гълъб Донев, агроминистъра Явор Гечев и политическите партии в новия 49 парламент.

Представителите на седемте браншови организации не били поканени и в разговор със заместник-министър Тодор Джиков поискали да бъдат допуснати на срещата. Той категорично отказал, защото предварително бил определен форма́та на срещата и е изпратено писмо с определения час. "Министърът ме е ангажирал да ги приема. Бях ясен и категоричен. Точка" - заявил Джиков, цитиран в писмото. 

Недопуснатите организации заявяват, че е било наложително да присъстват на въпросната среща и не могат да си отговорят на въпроса защо не са били допуснати. 

"За пореден път ни беше демонстрирано, че Министерството на земеделието не желае да работи с нас. Оставаме с неприятното впечатление, че се толерира едно определено сдружение. 

Докато българските овощари отчаяно търсят оцелял след измръзването цвят по дървета си, зам.-министър Джиков не допуска до така важната среща представители на седем браншови организации. Редно е форматът на подобен вид срещи да включва представители на всички активни браншови организации от засегнатите сектори, а не само на една. 

Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването; да  разкажем за добри практики, прилагани в западните страни; да говорим за превенция на измръзването в България - какво се прави, какво е възможно, като технологии и резултати. 

Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал", пишат организациите, цитирани от agri.bg.

Браншовите структури открояват и друг основен проблем: при 100% измръзване на плодовете стопанинът ще получи обезщетение за 100%, но при 85% няма да получи никакво подпомагане. По дървото винаги може да има оцеляла цветна пъпка, защото в природата нещата не са винаги на 0 или на 100 процента, отбелязват фермерите. 

"Българското производство на плодове и зеленчуци е в постоянен спад както като размер на обработваеми площи, така и като брой земеделски производители. Всичко това е вследствие на грешните политиките, водени от настоящото ръководство на Министерството на земеделието. Това, което се случва днес е капката, която преля чашата на търпението ни. Поведението на зам.-министър Джиков е доказано непрофесионално и крайно неуважително. Настояваме за незабавната му оставка.

В тези трудни времена не е нужно да се противопоставяме, а да работим заедно, за да има изобщо българско земеделие. Свързващото звено би трябвало да е именно нашето министерство на земеделие, а това, което се случва за съжаление напомня на "Разделяй и владей", заключват браншовите организации.

От Министерството на земеделието заявяват, че въпросната среща е организирана в отговор на искане по официален път от една от неправителствените организации в сектора и на нея са поканени да се включат всички. "Министерството на земеделие е в постоянен диалог с всички отрасли и не е отказвало секторни срещи" - уточняват от ведомството.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: