Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откъде има оръжие мъжът, който откри стрелба по сградата на полицейското управление в София
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:00 / 11.01.2023Коментари (3)172
©
64-годишен мъж стреля по сградата на Трето районно полицейско управление в София във вторник сутринта. Леко пострада един полицай. Стрелецът е освидетелстван. Мъжът няма разрешително за носене на оръжие. Той е бил арестуван и настанен в психиатрично заведение. Изяснява се как се е сдобил с оръжието.

Според директора на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова има сериозен проблем с грижите за хората с психични проблеми.

"Системата от грижи липсва, поради което е възможно хората с психични проблеми да имат опасно поведение. Тази система просто липсва у нас и може да се стигне до такива ситуация", коментира д-р Цветеслава Гълъбова пред NOVA.

Според Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР, с всяка една реформа полицаите на улицата намаляват. Проблем има с наблюдаемостта на контингента- "Районният инспектор трябва да наблюдава такива хора, но реално не може да обхване целия контингент. Той е натоварен и с много други работи", каза Иванов.

Относно контрола на оръжията, той даде пример с Япония. "Там е страната с най-строгият контрол на оръжия. Бившият премиер Шиндзо Абе беше застрелян със самоделно оръжие. Колкото и да е строга системата винаги се намира някой, който да я пробие", коментира Милен Иванов.

"Имаме сериозен проблема с контрола във всяко отношение. Не бива за психичната болест да се говори със стигма. Психично болните имат нужда от грижа", обясни д-р Гълъбова.

Тя обясни, че при всяко противоправно деяние се прави нова експертиза. "Един човек даже да е диагностициран с психично заболяване, при което се признава невменяемост, не може автоматично при следващо противоправно деяние да се извади диагнозата и да се признае невменяемост. Отново се прави експертиза дали е бил вменяем към момента на деянието", смята Гълъбова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Единственото хубаво, а за някои и поучително, в този фарс е, че потърпевши са тези, които са били длъжни да не позволяват такива простотии да се случват. Даже ако прозорецът е на служба КОС, ще е още по-поучително. Само че за да се извади поука от нещо, трябва наличие на ум и желание за използването му.
0
 
 
Късно снощи на телефон 112 се обажда мъж който заявява в прав текст , че има намерение да атакува столичното 3-то РПУ . Тази сутрин в 08,00 към сградата на районното се приближава въоръжен с пушка човек . Пред районното са се събрали полицаи които в този момент са извършвали смяна . Та отива въоръжения при тях и им казва да се приберат за да не пострадат . Представяте ли си разговора между мъжът и полицаите - Приберете се вътре че възнамерявам да ви надупча РПУ-то ". А те му отговарят - Добре добре - след което си влизат вътре . Въоръжения вдига пушката и произвежда 4 изстрела по стаята на единия от началниците на районното . В един момент униформените се усещат и подгонват стрелеца . При задържането му единият от полицаите е пострадал . В нормалните държави след подобна заплаха на тел.112 веднага щяха да се задействат службите , да се локализира телефона и да се направи всичко възможно по задържането на отправилия заплахата . А ако това се беше случило не пред РПУ-то а в някое училище ? Каво правим тогава ! Задържания бил психично болен и имал дело за незаконно притежаване на взривни вещества . Сега освен делото за стрелбата , прокуратурата трябва да повдигне и обвинение срещу длъжностните лица от МВР които са проспали психично болен с пушка да се разхожда из града и да си стреля на воля . Аз няма да правя анализ какво представлява българското МВР . Но с времето все повече се убеждавам , че това министерство трябва да бъде срутено из основи и след това да бъде изградено наново . Силова структура която от времето на соца не е реформирана по никакъв начин и в която развития социализъм продължава да живее ... Не благодаря . Нямам нужда от такова министерство . P.S - Инфо агенциите масово трият информацията , че стрелеца е предупредил за деянието си телефон 112 . МВР-то се е наакало и сега го бършат по всевъзможен начин .
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: