Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха публичен дом от XIV в. в Евксиноград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:47 / 01.08.2016Коментари (0)315
© Труд
Варненските археолози изкопаха пристанищната странноприемница в средновековната крепост "Кастрици " в Евксиноград. При проучването се оказа , че застроената й площ се е ширила на 450 кв. м, била е с 12 стаи на два етажа и с двускатен покрив, обясни за "Труд " ръводителят на разкопките и шеф на РИМ във Варна проф.д-р Валентин Плетньов.

Освен вътрешните стълби и преграждения на помещенията дълги по 5-6 м, сградата е имала и външни стълби. Предполага се, че те са водили директно към стаите за платена любов, с каквито разполагали още по това време всички пристанищни странноприемници.

На всеки бряг са изкушавали и с държанки зажаднелите за ласки морски мъже. Древни камини в помещенията са запазили кости на животни, които въртели на шиш за гощавката на гостите, пристигнали с кораби отдалеч. Има останки от агнета, говеда , прасета, а с помощта на учени от Института по океанология са разкрити и находките от много големи риби от трапезата на странноприемницата- риба тон, калкани по 20 килограма, както и рибарски куки. Цели малки съкровища от монети , основно от втората половина на XIV в. са свидетелство за голям оборот от търговия, която се е въртяла между пристанищния град и света. 

Изровени са монети от Османската империя и султан Баязид I , от емирствата в Мала Азия , Египет, Италия, Полша , от Влашкото войводство, цар Иван Александър, деспот Добротица и др.. За първи път варненските археолози откриват типичния за Средновековието лидийски камък, с който се вземали проби за каратите на златото . Сделките по това време са се извършвали не толкова с броя на монетите , а според чистотата на златото и грамажа им, обясни проф. Плетньов.

Разкопките приключват другата седмица и догодина ще продължат, а след разкриване на цялата крепост ще излезе I том с изследванията на "Крепостта Кастрици". 1/3 от нея беше реставрирана, осветена и социализирана със средства по мегапроекта за Двореца Евксиноград. Средновековният пристанищен град се намира на територията на елитната правителствена резиденция. Последните находки от странноприемницата са в най-югозападната част на нос Яни, където е бил любимият трон на цар Фердинанд, разрушен при строителството на северния вълнолом през соца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в Кюстендилско
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: