Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха невероятни находки при разкопките край Созопол
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:25 / 08.09.2019Коментари (0)563
©
Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на изключително ценна находка - бронзова статуетка от 6 век преди Христа, която е донесена от основателите на Аполония. Тя е единственият подобен образец достигнал до наши дни.   Археолозите вече са стигнали до онзи пласт, който пази следите на първите аполонийци. Но хилядолетията живот тук са заличили доста от тях. Затова всяка находка от преди 2600 години си е истинско събитие. А намерената масивната бронзова статуетка граничи със сензация.

"Тя беше намерена в края на тази ритуална яма, в която сега съм стъпила. И по-точно пред входа на тази цепнатина и в нея също имаше съдове. Т.е. първите поколения аполонийци са принасяли дарове на своите богове на това място“, обясни пред БНТ доц. д-р Кръстина Панайотова - ръководител на археологическите разкопки, НАИМ, БАН.  

Макар Аполония да е проучвана дълги години от десетки експедиции, до този момент бронзови предмети от това време не са намирани. Още повече - бронзът не се открива дори и в по-късните епохи, въпреки медните мини наблизо, експлоатирани от първите заселници.  

"Бронзът е метал, който е много преизползван, както знаем и 13 метровата статуя на Аполон, вероятно е била претопена за оръдия в следващите векове“, посочи доц. Панайотова.   Овенът е жертвено животно и затова е принасян като дар за боговете. По всяка вероятност статуетката е донесена тук от Милет.

"Новодошли, все още не построили големите си храмове, в един от които се намираме като цяло те са изпълнявали своите ритуални действия и разбира се принасят дарове на боговете да ги защитават в новото им поприще, в новия им живот на това място“, каза доц. Панайотова.  

Заедно с бронзовата глава, са намерени и много чаши и кани от фина керамика. Освен изработката, изрисуваните диви кози върху тях издават много точно времето и мястото от където идват първите заселници.

"Характерно за северна Йония, това е много характерно, да и е ето толкова голям съд. Имаме и тази типична местна керамика на ръка, която е характерна за тракийския стил“, обясни гл. ас. д-р Маргарит Дамянов. Макар привлечени от медните мини и природните богатства на района, първите заселници в Аполония очевидно са работили и живели в съгласие с местните траки.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: