Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отговарянето на "Обади ми се спешно" може да струва 100 лв. на минута
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:12 / 02.08.2014Коментари (3)330
©
375 телефонни измами са регистрирани от началото на годината до сега у нас. Това каза Златка Падинкова от Криминална полиция пред НоваТВ. Тя допъли, че най-вероятно престъпните деяния от този род са повече, но не биха могли да се регистрират, тъй като не всички жертви подават сигнали. Не подават сигнали и хора, които не са се хванали на измамната схема. Затова и разкриваемостта на "ало"-престъпленията е по-ниска.

Най-популярни са сценариите с блъснат от кола човек, задържан роднина или близък, който се нуждае от хирургична интервенция. Падинкова допълни, че има регистрирани лица с по 400 сим-карти на тяхно име.

Все по-голяма сила набира и друг ти измама, не чрез обаждания, а чрез смс-съобщения. Обикновено измамниците изпращат текстове от типа "Обади ми се спешно" и посочват номер за връзка. Позвъняването обаче може да струва на жертвите до 100 лв. за минута, предупреждава адвокатът Благовест Йорданов.

По думите му, под ударите на измамниците все по-често попадат и хора търсещи работа. Те получават смс от чуждестранен номер с текст "Вие кандидатствате за работа, моля изпратете ни...". Ако човек отвърне на смс-а, получава следващ, с искане за друга, допълнителна информация. "Започва един чат-режим", за който се плаща, допълва Йорданов. Не е ясно обаче каква цена заплащат жертвите за изпращането на тези кратки съобщения.

"Когато получите смс или обаждане от такъв чуждестранен номер, категорично го игнорирайте - не отговаряйте нито на позвъняването, нито на смс-а", предупреждава Йорданов.

Технологията, по която се осъществяват тези измами, е чрез регистрирането на фирма. Измамниците декларират съвсем стандартна дейност - например, че продават онлайн игра. След което си правят регистрация в някой доставчик на текстови съобщения, които пренасочват обаждания и смс-и на краткия номер на фирмата, и комуникацията започва, обяснява Благовест Йорданов.

Телефонните измамници използват всякакви поводи, добавя Златка Падинкова, от природни катаклизми, болести и катастрофи, до актуалния случай с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Все повече хора получават обаждания от "свой близък", който има влогове в КТБ, но не може да ги изтегли заради запора на банката, а парите му трябват. "Близкият" изпраща посредник, на който жертвата да предаде парите.

Случвало се е една и съща жертва да дава пари на едни и същи измамници неколкократно. Имаме случай с измамен, който 6 пъти е дал пари на престъпниците, обяснява Падинкова.

По закон наказанието за подобен тип измами е 1 до 6 години затвор. Ако измамата е извършена от група лица, те могат да получат между 1 и 8 години, а ако щетата е с особено големи размери, присъдата може да стигне и до 10 години, поясни експертът от Криминална полиция.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.08.2014 г.
+7
 
 
Абе хора,не се заблуждавайте,тези ИЗРОДИ играят комбина с ченгетата,съдиите,прокуратурата,тия КУРВИЧКИадвокатите.Колко досега обявяват за задържани и ги пускат,защо хвърлят прах в очите на хората.Мога да кажа че мен са ме разбирайте буквално на 2-3 пъти АТАКУВАЛИ с обаждания през 3-4 минути 5 обаждания от различни номера.Какъв е смисъла да се обаждам на куките,после да ме скъсат от привиквания да давам показанияй.А,да им го на.укам.Същото е и с обирите.Хващат някои после те скъсват от привиквания да даваш обяснения,на малоумнитеу ченгета.Казвам му че пръстена който е откраднат е наследство от баща ми,той ми иска касова бележка и документ за пробата.Абе,не ми се говори за тия плюнки .Пълни тъпанари.Имам чувството ,че нарочно ги пускат или не ги хващат,за да имат работа,всичко останало е една СТАТИСТИКА,ДА статистика!!!!!
+6
 
 
Тия глупаци да не ми обясняват колко измами били регистрирали и колко бил срокът на присъдите, а да ми обяснят колко мърши са вкарани в затвора! И защо са толкова малко?!
+10
 
 
не може ли мобилните оператори да се задължат да не предоставят такива номера мисля че в Европата тези измами ги няма или ако има сигурно се издирват по най бързия начин нали всеки номер е на име ако ли не оператора да се санкционира
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в Кюстендилско
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: