Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отбелязваме Световния ден на първата помощ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:09 / 12.09.2015Коментари (0)290
©
Българският червен кръст отбелязва Световния ден на първата помощ. Вече 15 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва този ден.

Преди 150 години една битка в Северна Италия създаде идея, която по-късно промени света. На 24-ти юни 1859 г. Анри Дюнан, млад швейцарски бизнесмен, станал свидетел на ужасяващи страдания и агонии, последвали битката при Солферино. Днес нуждата от хуманитарни действия е жизненоважна, така както е било и през 1859 г.

Всяка година през втората събота на месец септември чрез организиране на демонстрации по първа помощ, обучения, изложби, съобщения по медиите, телевизионни и радиоклипове, панелни дискусии с експерти и институции, конкурси, игри, обществени проучвания се отбелязва Световният ден на първата помощ в целия свят.

Всички ние сме, кой по-малко, кой повече, уязвими и имаме възможността да се учим и да оказваме първа помощ, като по този начин да спасяваме човешки живот. Това е ключовото послание за Световния ден на първата помощ на Международната федерация, през който НД на ЧК/ЧП организират различни дейности, така че да се повиши обществената осведоменост за първата помощ и превенцията на злополуките. През 2010 г. повече от 1.3 милиона души взеха участие в дейности и биваха обучени за оказване на първа помощ по времето на събития, посветени на Световния ден на първата помощ, организирани в различни части на света.

Целта му е да се подчертае приносът на доброволците на Червения кръст и Червения полумесец, които навсякъде по света спасяват човешки живот без разлика от пол, етническа принадлежност, раса, възраст, образование и др.

В България денят се чества от 2003 г.

Тази година денят е посветен на тема: "Първата помощ и застаряващото население". Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Енергийна криза
Случаят "Даная"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: