Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От днес за първи път по газовата връзка тече газ от Гърция за България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:14 / 13.09.2022Коментари (0)405
©
За първи път днес, с началото на 72-часовите проби, по интерконектора трябва да тече газ от Гърция към България. Това заяви в предаването "Още от деня“ по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Той коментира, че е бил учуден от протестите срещу служебния кабинет, проведени с аргумента, че не желае да завърши строежа на газовата връзка, тъй като целият Министерски съвет е бил впрегнат в задачата газовата връзка да бъде въведена в експлоатация, но съгласно всички нормативни изисквания. “Имах чувството, че съм част от друг кабинет", сподели той.

Към момента пропуски в строителството няма, но има незавършено строителство на вертикална планировка, тротоари и плочки. Най-неотложното е завършено и предстои утре или вдругиден да бъде заверена екзекутивната документация и след като строителят предостави всички документи да бъде издаден акт 15. "ДНСК буквално се превърна във втори надзор на обекта. Всеки ден са в пряка комуникация с надзора, всеки ден събираме документация, всеки ден изискваме документация, която за съжаление не са ни дали 100%", каза арх. Шишков. Той е помолил и други министри да съдействат с контакти с частни лаборатории, от които зависи издаване на определени сертификати за въвеждането на обекта в експлоатация. След подписването на акт 15 незабавно ще бъде съставена държавна приемателна комисия и готовността е до няколко дни интерконекторът да бъде въведен в експлоатация.

И към този момент служителите на "Автомагистрали“ и тол управлението помагат за възстановяване на щетите от  бедствието в селата около Карлово, каза арх. Шишков. "Щетите най-вероятно ще се окажат изключително големи, ние търсим вариант по няколко линии да възстановим част от тях, очаквам точен списък от кмета на Карлово, за да видим приоритетно как да възстановим мостовете“. Започва поетапно пускане на водата, съобщи още регионалният министър. До вчера е нямало ток и е било невъзможно помпите на ВиК да заработят. В селата е необходимо да бъдат направени временни връзки, както и връзки от каптажа към водопроводната мрежа, затова всички служителите на ВиК са на терен и правят всичко възможно за възстановяване на водоподаването. 

В "Още от деня“ министър Шишков съобщи още, че най-вероятно утре или вдругиден ще бъде пуснат тунел "Ечемишка“, а до 30 септември има уверение, че ще бъде пуснат за движение и тунел "Витиня“.

На строителите на лот 1 и 3 на АМ "Хемус“ вече е платено, а от тези, които изграждат лот 2 се очакват още документи, каза арх. Шишков и изрази надежда, че тези три участъка ще бъдат построени в старите срокове. Той отново припомни идеята си с промяна в текст на ЗУТ да бъде узаконено незаконното строителство в 4-ти и 5-ти лот, те да бъдат обявени за търпими, ако е годно извършеното строителство по тях. "За съжаление за седем месеца никой не пожела да внесе този текст в НС“, коментира министърът и съобщи, че днес на сайта на МРРБ са публикувани за обществено обсъждане изменения в ЗУТ, след което той ще бъде внесен в следващия Парламент.

По-късно в коментарната част след централите вечерни новини по Нова телевизия арх. Иван Шишков обяви, че бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще бъде обявена за национален обект и предстои одобряването на подробен устройствен  план на участъка от Русе до Бяла и обхода на Бяла.

Още по темата: общо новини по темата: 224
16.02.2024 »
03.02.2024 »
01.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: