Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Института за пътна безопасност гневни на депутатка заради "Гражданската"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:30 / 12.11.2018Коментари (0)1371
©
Отворено писмо на Институт за пътна безопасност до председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова

Уважаема г-жа Стоянова,

обръщаме се кам Вас чрез медиите, тъй като се опасяваме, че и това писмо ще остане без отговор и реакция от Ваша страна. Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател г-н Бойко Борисов Ви разпореди да проведете широк дебат относно Вашето предложение за налаганe на лимити на обезщетенията за близките при смърт, настъпила в резултат пътнотранспортно произшествие (ПТП).

На 08.11.2018 година вие организирахте ограничен дебат в рамките на Комисията по бюджет и финанси. След този дебат като основна новина в медийното пространство излезе твърдението, че премиите по застраховка "Гражданската отговорност“ (ГО) могат да достигнат 1000 лева, ако Вашето предложение не бъде прието.

Институтът за пътна безопасност категорично се противопоставя на направените опити обществото ни да се заплашва и манипулира по този начин. По време на дебата Вие не се противопоставихте на тези манипулации и това доведе до силно напрежение сред гражданите на Република България. В същото време г-н Йордан Цонев се държеше като адвокат на застрахователните компании и с менторски тон спираше всеки опит за противопоставяне на Вашето предложение. По този начин дебатът се превърна във фарс.

Уведомяваме Ви, че и в момента застрахователните компании могат да вдигнат цената на ГО на 1000 или 2000 лева, но не го правят. Това е така, защото цената се определя не само от размерите на риска, а и от пазарните отношения. До този момент не е представен нито един доклад, който да показва необходимостта премията по ГО да стане 1000 лева, ако не бъде прието Вашето предложение. Конкуренцията в бранша създава условия застрахователите, в зависимост от конкретната си фирмена политика, да предлагат цени за застраховането на един и същи автомобил с разлика до 100 лв. спрямо други застрахователи. Това е първото доказателство, че не се налага драстично увеличение на цената за ГО.

От интернет-страницата на Комисията за финансов надзор е видно, че за 2017 г. приходите от застраховка ГО са в размер на 659 227 502 лева, а общо изплатените обезщетения са 406 924 553 лева. Административните разходи по закон могат да достигнат до 20%, или това са 131,8 милиона лева. Т.е остават над 120,5 милиона лева за 2017 година. Тази сума, според Комисията за финансов надзор, е недостатъчна за обезпечаване на бъдещи искове. Това означава, че още в началото на 2018 година застрахователните компании са започнали да работят с недостиг на финансов ресурс.

Учудващо е защо, в такъв случай, чак в края на годината и без широк обществен дебат Вие внасяте предложение за налагане на лимити на обезщетенията при смърт от ПТП. Тези ваши действия пораждат основателни подозрения, че в случая Вие не действате като народен представител, а като представител на застрахователните дружества. Предложението за налагане на лимит за неимуществени вреди ще засегне единствено тези, които най-много са пострадали от неефективното управление на пътната безопасност в България.

Считаме, че е целесъобразно да се предложат пакети от мерки, обхващащи целия спектър на застраховката "Гражданска отговорност“, включително и адекватна система "Бонус-малус", за да не се налага през няколко месеца да се коригира Кодексът за застраховането.

Предлагаме на застрахователните компании да се намали признаването на административните разходи за ГО с 10%, а лимит да има единствено за допълнителния кръг лица, произтичащи от тълкувателното решение на ВКС от тази година.

Уважаема г-жа Стоянова,

настояваме да оттеглите предложението си, за да може дебатът да продължи експертно, без отправянето на ултимативни заплахи към обществеността и без да се насажда усещането, че за пореден път ще бъдем излъгани. Надяваме се, че всички ние в България, които всекидневно попълваме черната статистика от убити, ранени и инвалидизирани, няма да останем сами в борбата си за справедливост.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: