Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Освободеният шеф на "Медицински одит": Жертва съм на вътрешен конфликт
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:59 / 19.06.2018Коментари (0)691
©
"В последните дни срещу името на агенция "Медицински одит", срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск". Това заяви за "Здравей, България" освободеният шеф на "медицинската ДАНС" проф. Златица Петрова. До нейното отстраняване се стигна след съмнения за прикривани лекарски грешки, свързани с починали пациенти. 

Миналата седмица прокуратурата обяви, че в "Медицински одит" е имитирана дейност и "има корупционен елемент в дейности на агенцията". 

Проф. Петрова смята, че е жертва на вътрешен конфликт. По думите й се спекулира с алгоритъма на работа на агенцията. Тя беше категорична, че няма как да оказва влияние на крайните решения: "Това категорично не се случва. Има протокол, който самият екип връчва на лечебното заведение. Това са констатации". 

Общо 11 смъртни случая в лечебни заведения, включително и на новородени бебета, не са докладвани на прокуратурата от Изпълнителната агенция "Медицински одит", посочва проверка на Върховната административна прокуратура. До разследването се стигна след сигнал от бившият главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

"Първо, случаите не са 11. Сега тепърва ще стане ясно за за кои точно става въпрос. Тези случаи, за които знаем, представляват интерес", подчерта проф. Петрова. 

Тя коментира случая със смъртта на родилката Веселка Иванчева през януари 2017-а. Младата жена е бременна в 10-ия месец, когато е приета по спешност в "Шейново". Направено й е секцио, а бебето е извадено мъртво. В рамките на около 3 часа губи около 3 литра кръв, като кръвопреливането е започнато едва когато жената изпада в безсъзнание.  

"Ние разследваме по искане на прокуратурата. Открити са доста пропуски. Основният пропуск е несвоевременната и неадекватна преценка по отношение на кръвозагубата. По този случай подадохме всички документи в прокуратурата и имаме кореспонденция с тях", поясни Златица Петрова.  

Относно случая с починалото новородено в Стара Загора тя заяви: "Тук имаме прекратяване на даден случай по чл. 28, с който много се спекулира - "маловажност". Маловажността не е самата смърт, искам дълбоко да го подчертая. Евентуално ако има нарушение, маловажен е административният случай".

Тя поясни, че детето е починало от асфикция още в корема на майката заради увита пъпна връв: "Образувани са два акта. Единият е по отношение на законовото изискване родилката да бъде информирана и да даде своето съгласие за всички процедури, които ще й бъдат извършени. Втората грешка е дали навреме е събран медицински екип. Екипът е събран за 20 минути, а е допустимо да бъде събран до 30 минути. В съда лекарят беше оправдан".  






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: