Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Още пет имена в "Дървото на живота" на ВМА
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:45 / 12.10.2022Коментари (0)193
©
Медици и трансплантирани от екипите на Военномедицинска академия (ВМА) пациенти отбелязаха Европейския ден на донорството, съобщават от болницата.

"Дървото на живота" в памет на донорите бе допълнено с имената на петима души, дали през 2022 година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти във ВМА.

През тази година се навършиха 15 години от първата чернодробна трансплантация във ВМА, 85 са вече направените общо интервенции, като пет са през последните 10 месеца. Сравнително скромен резултат за годината, особено след пандемията, когато имаше още по-голямо забавяне, но това не свали нашия ентусиазъм, напротив. От тази година ВМА вече е с 24-часово дежурство, целогодишно, т.е. когато и да възникне ситуация, ние можем да отговорим. За съжаление, останахме един от последните центрове за трансплантация. Добрата новина е, че ВМА е на прага на сключване на договор и лицензиране като център за бъбречни трансплантации. Радостни сме, че можем да дадем този принос в обществото, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той изказа своята сърдечна благодарност към близките на донорите и към екипите, без които реализирането на донорските ситуации е невъзможно.

Да популяризираме огромното значение на донорството и трансплантацията, за да получат българските граждани, чакащи за трансплантация, втори шанс за живот, е наша обща цел. Част от това усилие е и тази ежегодна инициатива на ВМА. Донорството е безвъзмезден акт на даряване. Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси 8 човешки живота чрез органно донорство. Важно е да говорим за донорството, за да могат нуждаещите се от трансплантация български граждани да получат шанс за живот, заяви от своя страна министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Благодаря на ръководството на ВМА и на всички екипи, които са част от този процес, в това число и нашите военнослужещи от Авиобаза "Враждебна". Този процес безспорно е труден, но с воля, постоянство и с нови съмишленици повече нуждаещи се граждани ще живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот, се посочва в приветствието на министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Трансплантациите на черен дроб във ВМА вече са рутинна дейност. Добрите резултати идват благодарение на сплотеността на екипите и ангажираността на всеки един специалист, участващ в процеса. Благодаря за подкрепата на целия колектив на болницата, поклон пред близките на донорите за силата, която намериха да спасим пет човешки живота през настоящата година, каза проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Неизменна част от повечето донорски ситуации със своята бърза и своевременна реакция са и екипите на Военновъздушните сили на Република България. Партньори и приятели – медици и авиатори, заедно в битката за човешкия живот. И днес пред "Дървото на живота" бяха смелите въздушни асове от Авиобаза "Враждебна" Георги Пешев, капитан Митко Гергов и капитан Любомир Кирилов, които не скриха гордостта си, че участват в една от най-важните задачи към обществото.

Много хора чакат трансплантация... никой не иска да умира, но ако можеш, умирайки да помогнеш, помогни, за да живеят други. Благодаря на близките, благодаря на моите професори, които аз наричам татковци и благодарение, на които съм жив и здрав вече 15 години, заяви вторият трансплантиран във ВМА пациент – червената легенда Джони Велинов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: