Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оправдаха лекарката от Ямбол, обвинена за смъртта на дете
Автор: Пламена Николова 16:32 / 10.02.2020Коментари (0)395
©
Илюстрация
Апелативен съд – Варна в свое открито заседание призна за невинна д-р Славка К. за това, че на 20 април 2010 г. поради немарливо изпълнение на медицинска професия, в качеството си на лекар и началник на Детското отделение в МБАЛ "Св. Пантелеймон“ в гр. Ямбол, е причинила смъртта на дете на 1 г. и 8 месеца, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.  

Въззивната инстанция отмени осъдителната присъда на Сливенския окръжен съд от 2015г., с която й е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години. Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска професия в продължение на две години.

Втората инстанция отмени присъдата и за нарушения на Закона за здравето, Кодекса за професионална етика на лекарите в България и Закона за здравното осигуряване. Отхвърлени бяха предявените от двамата родители, в качеството им на гражданските ищци, искове за общо 200 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди. 

Апелативният съд приобщи заключенията по назначената от него комплексна петорна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябваше да отговори на седем въпроса, с цел да се изясни оказана ли е необходимата медицинска помощ на Александра Д., спазени ли са медицинските правила и адекватни ли са предприетите действия от страна на лекуващите лекари, както и каква е причината за смъртта на момичето.

От материалите по делото е видно, че заболяването на Александра е започнало като банална вирусна инфекция на горните дихателни пътища, диагностицирана три дни по-рано – на 17 април. На 20 април 2010 г. детето е повишило температура докато било на детска градина. След преглед от общопрактикуващ лекар е насочено за домашно лечение. В ранния следобед състоянието му рязко се влошило. То било повторно прегледано от общопрактикуващия лекар, който препоръчал спешна хоспитализация. Около два часа след началото на престоя си в детското отделение на ямболската болница, Александра починала.

В днешното заседание бяха изслушани вещите лица. От заключенията им става ясно, че смъртта на Александра Д. е настъпила след остра бактериална инфекция, довела до епиглотит /възпаление на надгръклянника/ и съседните тъкани, които предизвикали дихателна, сърдечна недостатъчност и мозъчен оток. Експертите правят извод, че извършените действия в детското отделение като цяло са били правилни, а помощта на реанимационния екип е била напълно адекватна и в унисон с протоколите за действие.

Петте вещи лица изтъкнаха мълниеносното протичане на бактериалната инфекция и високата смъртност при това заболяване /остър епиглотит/. Те изказаха мнение, че теоретично детето би имало по-големи шансове за живот при по-рано извършена интубация, но състоянието му е било толкова влошено и с толкова променени показатели, че нищо не е могло да се направи.

Представителят на Апелативна прокуратура – Варна настоя за потвърждаване на присъдата на Сливенския окръжен съд. Държавното обвинение я счита за правилна, тъй като в резултат на немарливо изпълнение на служебните задължения на подсъдимата е допусната смъртта на детето. Прокурорът посочи, че при своевременни действия на подсъдимата би могло да не се стига до летален изход.

Представителят на частното обвинение - родителите на починалото момиче - изтъкна, че са допуснати грешки при лечението му – неоснователно е забавено повикването в Детското отделение на реанимационен екип от Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Посочено бе, че настъпилата смърт не е имала неизбежен характер.

Защитата на подсъдимата поиска д-р Славка К. да бъде призната за невиновна. Адвокатите й подчертаха, че няма нормативно предписани правила, които да фиксират задължителна незабавна интубация при тази диагноза. Следователно не може да има обвинение за деяние, когато липсва норма, задължаваща лекаря да действа по определен начин.

Подсъдимата д-р Славка К. каза, че не е виновна за смъртта на детето, за която съжалява.

Делото се гледа от Апелативен съд Варна, поради невъзможност на Апелативен съд Бургас да сформира състав. Всички съдии са си направили отвод, тъй като са участвали в съставите по предходните въззивни производства. На два пъти ВКС е отменял постановените решения и е връщал делото за ново разглеждане.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се отменя присъдата на Сливенския окръжен съд и д-р Славка К. е призната за невинна, подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: