Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Омбудсманът възрази срещу готвеното увеличение на цената на водата в Благоевград
Автор: ИА Фокус 12:35 / 03.11.2022Коментари (0)215
© Омбудсман на РБ
Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата в област Благоевград. Становището й бе представено днес по време на общественото обсъждане на бизнес плана на местното ВиК дружество пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от Боряна Джунева – експерт към институцията на обществения защитник, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

При предишни обсъждания проф. Ковачева се противопостави и срещу повишението на цените на водата в редица други области - Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Варна, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Враца, Бургас, Видин, Ямбол, Смолян и Хасково.

Днес омбудсманът бе категорична в становището си, че не трябва да се допуска повишение на ВиК услугите и в Благоевград - така както иска в ценовото си предложение "ВиК“ ЕООД гр. Благоевград. За регулаторен период 2022 г. – 2026 г. въпросното дружество предвижда нарастване на цените на водата с 20% за 2022 г. спрямо цената за 2021 г., т.е. от 2,273 лв. /с ДДС/ на 2,722 лв. /с ДДС/ и 46% скок за 2026 г. спрямо 2021 г. - от 2,273 лв. /с ДДС/ на 3,329 лв. /с ДДС/.

Омбудсманът припомня, че предишни увеличения на цената на ВиК услугата в област Благоевград през изминалия регулаторен период 2017 г. - 2021 г. са доведи до сериозно недоволство - жителите от гр. Разлог протестираха през 2018 г., както и населението на гр. Струмяни през 2019 г.

Според Диана Ковачева недоволството на гражданите е основателно, защото през годините цената на водата се повишава многократно, но качеството на предоставянето й продължава да бъде незадоволително.

В становището си общественият защитник се обосновава с данни от Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в Република България за 2020 г. на КЕВР от 30 септември 2021 г., съгласно които оценката на Регулатора по 10 показателя за качество е "пълно неизпълнение“.

"В края на регулаторен период 2022-2026 г. ВиК операторът не постига 7 от определените с Решение № ПК-1/28.05.2021 г. на КЕВР прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които и един от показателите за ефективност ПК4а - "общи загуби на вода във водоснабдителната система“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева допълва още, че по данни от последните информационни бюлетини на Регионална здравна инспекция - гр. Благоевград (10-14.10 и 17-21.10.2022 г.), в редица населени места в област Благоевград е въведено режимно водоподаване, а при лабораторните изследвания на взетите проби вода от някои села са констатирани несъответствия на изискванията на Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

"Очевидно е, че реални ползи за гражданите от повишението на цената на водоснабдителната услуга няма, но те са принудени да я заплащат, което за тях става още по-непосилно в условията на настоящите кризи“, пише в становището си Диана Ковачева.

Затова тя настоява КЕВР да защити интересите на потребителите, като отчете нуждите им, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение, както и да се съобрази с икономическа обоснованост на цените на ВиК услугите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: