Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Омбудсманът размаха пръст на министър Москов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:10 / 05.05.2015Коментари (0)330
©
Омбудсманът Константин Пенчев иска да се преосмисли предложението за изключване от Позитивния лекарствен списък (ПЛС) на лекарствените продукти за болните от диабет, съдържащи тиоктова (алфа-липоева) киселина. Той е изпратил препоръката за преоценка на здравния министър. Пенчев настоява преоценката да бъде направена с активното участие на здравния сектор. Освен това да бъдат обсъдени и възможните мерки за осигуряване на достъп до адекватно съвременно лечение на пациентите с усложнения, произтичащи от диабета.

От кабинета на Пенчев уточняват, че поводът за препоръката са получени в институцията сигнали от пациентски организации. Те изразявали притеснението си от настъпването на сериозни и необратими последствия за пациентите, чието лечение към момента е основно на такива лекарствени продукти. Неправителствените организации акцентирали и върху необходимостта от провеждане на своевременно адекватно лечение на диабетната полиневропатия като усложнение на захарния диабет. Те посочва, че то е възможно единствено с тези продукти.

Премахването на самостоятелната клинична пътека "Диабетна полиневропатия" и произтичащото от това ограничаване на възможностите за лечение е друг проблем, за които пациентските организации са обърнали внимание на омбудсмана.

В препоръката си до Москов омбудсманът изтъква, че е силно обезпокоен от възможността заличаването на лекарствените продукти с международно непатентно наименование Thioctic acid от Позитивния лекарствен списък да доведе до лишаване на гражданите с диабет от правото им на достъпна медицинска помощ и индивидуално лечение. Това пък от своя страна щяло да доведе до негативно въздействие върху тяхното здраве.

Според Пенчев изготвянето на подобни предложения трябва да е основано на предварително обсъждане с изявени медицински специалисти и представители на пациентските организации при отчитане на обстоятелството, че диабетът е социално значимо заболяване. Константин Пенчев е категоричен, че това е проява на отговорно държавническо мислене.

Той е убеден, че в случая е необходима внимателна преценка дали няма да бъдат застрашени или нарушени права на пациентите. Освен това трябвало да се прецени и дали е осигурена алтернативна възможност за тяхното лечение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: