Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Омбудсманът поиска помощта от 300 лв. за децата от II, III и IV клас да се отпуска без излишна бюрокрация
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:37 / 27.06.2023Коментари (0)261
©
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова, в която настоява да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на ученици от II, III и IV клас да предоставят удостоверение за записването им в съответното училище през новата 2023-2024 година, срещу което да получат еднократната държавна помощ от 300 лева. Тази информация разпространиха от пресцентъра на омбудсмана.

Поводът за препоръката са постъпващите десетки жалби до омбудсмана, в които родители подчертават, че искат да се възползват от тази социална подкрепа, но посочват като проблем, че Агенцията за социално подпомагане изисква от тях удостоверение, че детето им е записано като ученик за II, III или IV клас, издадено от съответното училище, при положение, че обучението в тези класове е задължително и децата не подлежат на отделно записване, каквото е за учениците в I и VIII клас.

"Считам, че задължението за родителите да се снабдят от училището с такова удостоверение, за да го приложат към заявлението-декларация до дирекция "Социално подпомагане“, трябва да бъде преразгледано и премахнато. При положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните, кое дете къде е записано са налични в информационна система на Министерството на образованието и науката, смятам че Агенцията за социално подпомагане следва да извърши тази проверка служебно, съгласно изискванията на Закона за електронното управление и не би следвало да я иска от гражданите, още повече, че децата от втори, трети и четвърти клас не се записват за първи път в съответните учебни заведения“, категорична е Диана Ковачева.

Тя подчертава, че държавната администрация трябва точно да прилага чл. 2, ал. 1 от Закона за електронното управление, т.е. административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, които предоставят обществени услуги да не изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече набрани или създадени данни, а да ги съберат служебно от първичния администратор.

Проф. Ковачева допълва, че възможността за обмен на данни е създадена именно, за да облекчи административната тежест за гражданите.

"Вярвам във Вашата социална ангажираност и желание за намаляване на бюрокрацията и административната тежест за гражданите. Очаквам в разумен срок да ме информирате за предприетите от Вас действия по поставения проблем“, завършва омбудсманът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: