Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Омбудсманът поиска от КЕВР да "разсекрети" новите цени за ток, парно и топлата вода, поискани от дружествата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:57 / 08.05.2023Коментари (0)286
©
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов, в която настоя за максимална публичност и прозрачност на цялостния процес по ценообразуването в енергийния сектор.

Повод за тази препоръка са публикуваните от Регулатора "заявления за утвърждаване на цени“, внесени от дружества лицензианти в секторите "Електроенергетика“ и "Топлоенергетика“, за ценовия период 1 юли 2023 г. – 30 април 2024 г., където на практика в значителна част от тях липсват крайните цени на електрическата и топлинната енергия. Проблемът е, че тези ключови числови изражения са заличени в документите с мотива за търговска и/или производствена тайна на дружествата.  

"Обръщам внимание, че това са предложенията на дружествата за крайни цени, а не изходни данни за формирането им, за които би имало основания да се смята, че представляват търговска и/или производствена тайна“, пише проф. Ковачева.

Тя е  категорична, че по този начин гражданите и други заинтересовани страни са лишени неоснователно от информация - в разрез с текста на чл. 15, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който КЕВР публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за утвърждаване на цени, заедно с всички изходни данни.

"Недопустимо е в публикуваните от КЕВР предложения за цени да липсват самите цени. По този начин не се изпълнява целта на закона“, подчертава омбудсманът.

Диана Ковачева се позовава и на правото на гражданите да получават информация, залегнало и в Хартата на основните права на Европейския съюз (ОВ, С 326/391 от 26 октомври 2012 г.).

Тя обръща внимание и на друг факт - с всяка изминала година се увеличава броят на дружествата от секторите "Електроенергетика“ и "Топлоенергетика“, които определят като "тайна“ предложените от тях крайни цени и подчертава, че "веднъж допусната, поради липсата на публичност и прозрачност тази практика подкопава доверието към регулаторния процес“.

"Като отчитам многобройните аспекти на сложната ситуация в енергийния сектор, свързана с екстремно високите цени на енергийните ресурси на международните пазари, както и на квотите за въглеродни емисии, категоричното е становището ми, че цялостният процес на ценообразуването в енергийния сектор следва да бъде максимално публичен и прозрачен“, пише Диана Ковачева. Тя настоява за предприемането на своевременни действия за  публикуване на предложенията на дружествата лицензианти за крайните цени преди процедурата за обществено обсъждане на заявленията - чл. 14 от Закона за енергетиката.

В заключение омбудсманът подчертава, че поисканите от топлопреносните предприятия в пъти увеличения на цените на топлата вода и парното от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. са неоснователни, както и че търговията с електрическа и топлинна енергия трябва да се извършва при гарантиране и на интересите на потребителите - чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: