Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Окончателно: Няма да има българска изложба в Лувъра
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:16 / 12.02.2020Коментари (0)689
©
Няма да има българска изложба в Лувъра това лято. Експозицията с работно заглавие “Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)" в световния музей е отменена, съобщиха от Министерството на културата вчера.

Окончателното решение е взето след отказа на Св. синод да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на БАН, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата.

Преди решението да бъде обявено, министърът на културата Боил Банов се срещна с посланика на Франция у нас Флоранс Робин и я запозна с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската патриаршия и БАН, както и с обществените настроения през последните дни.

Според дипломатката, музеят “Лувър" дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история и то да стигне до милионите посетители. Въпреки отмяната на изложбата доброто сътрудничество с Лувъра и успешното партньорство между двете страни ще продължи с реализацията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството, обединили се Банов и Робин.

В сила е и 5-годишното споразумение със световния музей, подписано през 2016 г. от тогавашния министър Вежди Рашидов, пише още "Лупа.бг"

Въпреки добрите думи отмяната означава, че до края на годината не само обсъжданата експозиция, но и каквато и да е друга българска изложба няма да бъде показана в Лувъра. Причината - отреденото място за наши експонати бе в залата за ислямско изкуство, което именно породи недоволството. Друга свободна зала обаче няма, тъй като програмата на Лувъра е готова поне от година. Така е във всички музеи в света. Националната художествена галерия у нас също изготвя графиците за изложби в началото на всяка година, казаха експерти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: