Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Огнян Минчев: По-вероятно е политическата криза и управлението на Радев да продължат
Автор: Йоланда Пелова 13:45 / 12.05.2023Коментари (0)326
©
Политологът Огнян Минчев в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 10.05.2023 г.)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов официално представи пред депутатите в парламента номинацията на българския еврокомисар Мария Габриел за министър-председател с първия манда. От парламентарната трибуна Борисов съобщи, че Габриел ще води разговорите с останалите партии за подкрепа. Срещите започват още от утре, в четвъртък, като такива са предвидени с всички, освен с "Възраждане“. Все още никоя от останалите формации не е заявявала официално, че ще подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. ДПС, БСП и "Има такъв народ“ обаче не казват "не“, за разлика от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Часове след обявяването на номинацията на Мария Габриел за премиер от Европейската комисия съобщиха, че от днес тя е в неплатен отпуск и нейните задължения като еврокомисар ще бъдат поети от заместник-председателите на Европейската комисия Маргарет Вестагер и Маргаритис Схинас. Ако Габриел бъде избрана за премиер, българското правителство ще трябва да направи предложение кой да заеме поста на еврокомисар. Представям ви моя следващ гост днес – политологът Огнян Минчев. Г-н Минчев, какъв сигнал според вас дадоха с кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател на България първата политическа сила? 

Сигналите са разнопосочни, но две основни неща се опитват ГЕРБ и Бойко Борисов да комбинират в кандидатурата на Мария Габриел. От една страна, те се опитват да номинират фигура, която има висока международна легитимност от партньорските организации, сред партньорите на България в чужбина. 

Това по някакъв начин можем ли да го тълкуваме с предстоящото ни влизане в еврозоната, шенгенското пространство също така? 

Не, това е това е преди всичко инструмент за допълнителна релегитимация на ГЕРБ. ГЕРБ след 2020 г. изпадна много ниско, бе натоварен с цялата отговорност за корупционната система в България и олигархичния модел на управление на България от последните две и половина десетилетия, тъй като ГЕРБ на практика управляваше през последните 12 години от тях.

И ГЕРБ имаше и продължава все още да има в известна степен много силна потребност от политическа релегитимация както в България, така и в чужбина. Особено със систематичните обвинения за това, че ГЕРБ носи отговорност за корупционната система и олигархичното управление, е много важно партията и нейното ръководство в лицето на Бойко Борисов да се релегитимират пред международните партньори на България и номинацията на Мария Габриел идва да каже "Ето, ние избираме не просто най-добрата българска кандидатура, но и най-добрата българска кандидатура, приета в Европа и изобщо в средите на нашите партньори“. От друга страна, второто основно изискване, което е трудно да се комбинира с първото, но в случая с Мария Габриел това се случва, е побирането на достатъчно неутрална, не искам да кажа политически безлична, но в случая "безлична“ не означава някаква критика или негативна оценка, а напротив – равна отдалеченост от българския политически живот. Мария Габриел практически никога не е присъствала в българския политически живот и от тая гледна точка тя е приемлива като личност, като фигура повече, отколкото една друга фигура, която би била ангажирана политически с една или друга партия, с една или друга традиция, с една или друга биография на участие в българската политика. 

Г-н Минчев, необходимостта ГЕРБ да се релегитимира и да представи доколкото се може по-отдалечена от българската политика фигура според вас беше изборът на Мария Габриел. Партията се спря на нея, но променя ли се по някакъв начин ситуацията с тази номинация според вас? Чухме днес и реакциите на повечето партии. 

Ситуацията не се променя в своята дълбочина, в своята същност, защото и след номинацията на г-жа Габриел за кандидат на ГЕРБ за премиер имаме запазване на практическата дилема, а именно – че "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ отказват участие в какъвто и да е правителствен формат заедно с ГЕРБ, независимо от това политически или експертен, поради което единственият друг възможен вариант за създаване на кабинет е ангажирането в подкрепата за един подобен кабинет с мандата на ГЕРБ на ДПС, на БСП и на "Има такъв народ“. Основния дефицит на една подобна де факто коалиция, в смисъл такъв, подкрепата от тези партии за кандидата за премиер и правителство с мандата на ГЕРБ, е фактът, че това са предимно партии, т.нар. "партии на статуквото“ и формираният от тях кабинет веднага ще бъде изправен пред атака вътре в самата България от страна на опозицията, както в лицето на ПП-ДБ така и позицията на "Възраждане" от едната страна че това е това е коалиция на статуквото която на практика не може да прави реформи това ще бъде позицията на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, така и в лицето на "Възраждане“. От едната страна това е коалиция на статуквото, която на практика не може да прави реформи – това ще бъде позицията на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. А позицията на "Възраждане“ ще бъде, че това е коалиция, която разчита на евроатлантическа подкрепа, а както знаем, понятието "евроатлантически“ е мръсна дума в речника на партия "Възраждане“. Това е дефицитът – че всъщност едно подобно правителство, дори и да бъде формирано, ще страда от непрекъснатите обвинения за това, че е правителство на статуквото, което не е в състояние да придвижи България напред по пътя на нейното реформиране. Но всеки случай, каквито и да са бележките и критиките към едно подобно правителство, едно правителство на България, нормално правителство, парламентарно излъчено правителство в България, каквото и да е то, в тази ситуация ще бъде по-добро от правителство, служебно правителство начело с Румен Радев

Г-н Минчев, коментари имаше от БСП във връзка с кандидатурата и не специално за Мария Габриел, а за това, че ни се представя една кандидатура преди изобщо да знаем какви са приоритетите на тази партия, без да е ясно за какво ще се говори. Конкретика от партията липсвала – това бяха критиките на партия БСП. 

Това е обичайно, конвенционално политическо лицемерие. Говорейки тези неща, г-жа Корнелия Нинова иска да каже, че всъщност Бойко Борисов не се е поддал на нейния натиск да бъдат формулирани приоритети по начин, който на практика ще съответства на идеологическите декларации на БСП против подпомагане на Украйна, запазване на неутралитет, харчене на големи пари, свързани със социални програми, за да може да си прави "Позитано“ реклама сред трудещите се, и т.н. – неща, които Бойко Борисов напълно разумно е отказал да постави в основата като точка първа на съгласието за създаване на правителство, а напротив. Той подхожда с една кандидатура и тя ще бъде последвана от определена програмна рамка, която обаче ще трябва да бъде договаряна, а не просто да бъде приемана програмната рамка на БСП, която разполага 23 депутати и има претенции доста по-големи, отколкото реалното й излияние в политическия живот. Но независимо от това, че претенциите са по-големи от реалното влияние на БСП в политическия живот, БСП е необходима в този случай за създаването на каквото и да е правителство при отсъствието на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ и "Възраждане“. И в тоя смисъл г-жа Нинова, разбира се, си вдига цената. 

В каква посока очаквате да има развръзка на политическата криза? Очаквате ли изобщо да се намери някакво решение? Възможно ли е патовата ситуация между политическите сили да намери някакво решение? 

Едно от малкото неща, които предизвикват съгласие сред повечето политически наблюдатели, е твърдението, че шансът да се излезе от политическата криза с формиране на редовно правителство при тази ситуация не е висок. Той е доста нисък, така че по-вероятно е политическата криза да продължи и управлението на Румен Радев, това парадоксално продължило повече от две години, две години и половина управление на служебно правителство, нарушаващо духа, ако не буквата на Конституцията, се очаква да продължи. Именно заради това аз казах, че което и да е правителство е по-добро от служебно управление. Но да видим дали в тази ситуация ГЕРБ ще се справи с предизвикателството и ще успее да изгради мнозинство около предложения от партията кабинет.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: