Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Огнян Атанасов: 2030 реално е годината, от която трябва да намаляваме производството на въглища
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:56 / 12.07.2023Коментари (0)240
©
България няма никаква готовност през 2026 година да затваря каквото и да било от енергийните си мощности, защото ние нямаме никакви други базови изградени мощности. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. 

"Нямаме започнала работа по АЕЦ, казахте американски централи – защо американските централи? Ами февруари месец следващата година "Марица 3“ "КонтурГлобал“ всъщност трябва да излезе от този договор, който има с държавата, многогодишен договор и да излезе на пазара, т.е. държавата да не й плаща емисиите – т.е. трябва да се сблъскват с пазарния принцип, с който се сблъсква държавната "Марица Изток“, която също е на държавен принцип, но знаем, че все още, до 2025 година държавата може по някакъв начин да я подпомага с т.нар. "механизъм за капацитет“, за който ние не се договорих още 2019 година", добави Огнян Атанасов.

Според него, някой вече трябва да се изправи и да каже: "Ние проведохме разговора и с двете американски централи. Те ни казаха, че техните намерения са да правят фотоволтаици, да работят на био маса, да ползват и въглища, за да могат нашите въглищни мини да си направят сметка колко трябва да произвеждат“.

По думите на Атанасов, от голямото производство през 2022-ра година, когато беше кризата от 35-36 млн. тона в момента вървим към 24 млн. тона, което е огромно намаление. 24 млн. тона все още е добре, мините могат да работят в цялост, ама ако отпаднат двете централи и  се каже, че изцяло минаваме на някакви ВЕИ източници, то тогава какво ще стане с мините.

"Слава Богу, ние не мислим, че скоро ще се стигне до закриването на мините, защото действително ние нямаме готовност. 2030 година според нас е годината, от която ние трябва да започнем действително да вървим към намаляване на производство на въглища. Имаме Интегриран план за климати и енергетика, който е първият документ от тази дългосрочна визия, която държавата би трябвало да има, когато говори за енергетика. В този Интегриран план за климат и енергетика, който сега трябва да го представим на Европейската комисия, ние отдавна настояваме това се случи и ние да участваме в целия този процес, който ще се случва, там обаче има заложено 2035 година 1 гигават въглищни мощности, с които държавата трябва да разполага. И ние им предлагаме да започнем в обратна посока: датата, която е определена изобщо за затваряне на въглищата, е 2038 година. В понеделник с президента на КНСБ бяхме на среща с хората в мините да им обясним какво предлагаме ние във връзка с това, което ще се случва през следващите няколко години. 2026 година е прекалено кратък период, за да можем ние въобще да си помислим да затваряме каквото и да било", добави Огнян Атанасов.

Той даде за пример "Бобов дол“, който в момента е част от националната енергийна сигурност. "Бобов дол“ в момента е единствената централа, която вече са започнали да правят проекти да станат по-зелени. Започнали са проект на 100-мегаватов фотоволтаичен парк. Вероятно ще бъдат включени през Северна Македония с газ да направят газови турбини. Обмислят минаването на биогаз, обмислят производството на водород.

Проблемът в момента го има. "Мариците" в момента работят на 15-16% от мощността си, което означава много рязко намаляване на емисиите. Това е проблем, но ние не можем да се лишим от тях в следващите поне 8 години, защото нямаме базова мощност. ВЕИ-ата, фотоволтаичните централи все още не са базови мощности. Никой не може да ни гарантира, че следващите няколко години ние няма да имаме такива спадове. Ако ние сега си затворим каквато и да е била мощност, свързана с въглищата, ще имаме сериозни проблеми през следващите няколко години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: