Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Одобриха още 6,4 млн. лв. за ремонт на студентските общежития
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:13 / 22.12.2021Коментари (0)295
©
Още 6,4 млн. лева са одобрени за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. През септември 2020 г. правителството предостави 66 млн. лева за ремонтирането на студентски общежития, информират от БНТ.

Университетите започнаха процедури по възлагане на обществени поръчки, но предвид заложените срокове в Закона за обществените поръчки, не успяха да усвоят средствата до края на годината. Това наложи те да бъдат разчетени отново в бюджета за 2021 г. От общата сума до момента са усвоени над 20 млн. лева.

Държавата възстановява парите на университетите след реално извършени от тях разходи. Най-често парите се използват за саниране и обзавеждане на сградите. Инвестира се в енергийната ефективност и се осигурява по-благоприятна среда за студентите.

През тази академична година една трета от местата в студентските общежития остават свободни. Общежитията разполагат с 50 908 легла, като заетите са общо 33 822. В тях са настанени студенти, специализанти, докторанти и преподаватели, показва справка, предоставена на МОН от висшите училища. Данните са актуални към 30 ноември т.г.

Отделно 3024 легла са определени от университетите като неизползваеми. Те са били разположени в стаи, които в момента се използват от служителите за работни офиси, портиерни помещения или са превърнати в читални, кухненски блокове и др.

Общо 147 са действащите студентски общежития в страната. В пет от тях в момента се извършват ремонти и поради тази причина техните студенти са настанени в други общежития до приключване на дейностите.

Търговското дружество "Студентски столове и общежития“ към МОН стопанисва общо 30 общежития. В тях са настанени 4543 студенти, специализанти, докторанти и преподаватели. Те плащат месечен наем в размер на 70 лева, като в тази цена са включени и всички разходи за вода, ток и други такси.

Останалите 117 общежития се управляват от висшите училища. Месечните наеми, семестриалните депозити и плащанията за консумативи се определят със заповед на ректора на съответния университет след съгласуване със Студентския съвет.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: