Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Очаква се сериозен ръст на учителските заплати
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:29 / 21.12.2021Коментари (0)290
© iStock
Изпратили сме нашите очаквания за бюджета за образование за 2022 г. към Министерството на финансите и сме поискали увеличение на учителските заплати, за да бъдат те в рамките на това, което е записано в коалиционното споразумение - около 125 процента от средната работна заплата. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

През миналата седмица имахме Отраслов съвет със синдикатите, представихме им нашата заявка към МФ и тя беше посрещната с одобрение. Те подкрепят това предложение за бюджета, като 13,5 процента увеличение на заплатите на учителите водят до тези 125 процента от средната работна заплата, обясни министър Денков.

Заявили сме допълнителни средства за транспорт - за училищни автобуси, за извънкласни дейности, за квалификация на учителите, както и за квалификация за справянето в кризисни ситуации. Разговорът за бюджета за образование за 2022 г. предстои, каза министър Денков. В отговор на въпрос дали ще има пари за безплатните учебници от осми до 12-клас, образователният министър заяви, че това е въпрос към министъра на финансите.

Заявили сме увеличение на издръжката във висшите училища, защото има недостиг на средства за заплати както в БАН, така и за непедагогическия персонал във висшите училища. Поискали сме също увеличение на стипендиите за студентите и докторантите, но това са заявките ни до момента към МФ, каза образователният министър.

По повод на изпитванията на учениците за края на учебния срок, министър Денков заяви, че трябва всички ученици да бъдат изпитани справедливо.

На въпрос дали вече има консенсус за намаляване на лятната ваканция и за увеличаване на пролетната или на есенната ваканция, образователният министър отговори, че този разговор предстои. "Ако стартира тази инициатива за промяната на срока, той ще започне от септември следващата учебна година. Има време и всички трябва да бъдат убедени, че правим най-доброто за учениците", коментира министър Денков.

Той каза, че трябва да се фокусира цялата подготовка на учителите и цялата дискусия - какво трябва да се учи в клас, върху това, че учениците трябва да се учат да мислят, а не да произвеждат знания. Това ще отнеме време и няма да е еднократен акт, уточни образователният министър.

Попитан ще има ли промяна в учебните планове, министър Денков каза, че първо трябва да бъде уточнено откъде ще започва тази промяна - дали трябва да се променят учебните планове и учебното съдържание от самото начало. "Не вярвам, че това трябва да се прави, но по това как се подготвят учителите да преподават, какво пише в учебниците и как се изпитва е това, което трябва да се промени", обясни министър Николай Денков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: