Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обсъждат затвор за връщане на километраж
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:55 / 19.08.2016Коментари (16)278
© Blagoevgrad24.bg
Затвор за връщане на километража на колата се обмисля по предложение на Съюза на българските автомобилисти (СБА). 

Лишаване от свобода може да се налага за случаи на катастрофи с возила с променен пробег или при рецидиви с подправяне на километрите на возила от едно лице, обясни за "Монитор" инж. Емил Панчев, председател на СБА. 

Според експерта може да се налагат и административни наказания - глоби или принудително спиране на дейността на фирми или частни лица, които продават коли с върнати километражи.

В Германия връщането на километража е криминализирано, за това ще настояваме и у нас да стане така, категоричен е Панчев. Специалистът обясни, че най-често срещаните сигнали за това са изгаряне на много масло и липса на мощност.

По думите му това са признаци, че има по-голямо износване и показват, че колата е на повече от обявените километри. 

Освен това много често подобни коли се продават без сервизни книжки, заяви още той. Най-добре се вижда дали има промяна в пробега със софтуер на оторизирани сервизи.

Не е провеждано изследване, което да провери колко возила са с манипулиран двигател, каза шефът на СБА. И поясни, че много често членове на съюза съобщават, че колата е на брой километри, които обаче видимо са повече, защото той е съсипан. Освен това има доста случи на закъсали коли, които имат нужда от пътна помощ и са с промени в километража.
Манипулацията се прави с цел повишаване на цената, категоричен е Панчев. По думите му най-малко с 30% може да се увеличи стойността на автомобила в зависимост от годините и състоянието му. 

Експертът обясни например, че 20 хил. километра годишно е малък пробег за кола от Германия.

Ако искаме да се ориентираме за реалните километри на автомобил от Италия, трябва да сметнем годините й по 35-40 хил. км, колкото е средногодишният пробег на возило там. За колите от Германия километрите са между 30 и 35 хил. Панчев обясни, че все още не са водени разговори с народни представители, защото темата е от съвсем скоро, а и в момента парламентът е в отпуска. Смятаме с началото на есенната сесия да направим предложението си за криминализирането на тази дейност, заяви още той.

Трябва да се направи сметка колко такива случаи има установени, какви са практиките в тази насока, коментира Иван Вълков, зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт. Много лесно всички искат да криминализират всяко деяние, каза още той. И допълни, че не всяко нещо може да е наказателно, за това трябва много внимателно да се обмисли. По думите му нужно е да се направи добър анализ на ситуацията, каква е бройката на тези нарушения и чак след това да се мисли какви да са наказанията, дали да са криминализирани или санкциите да бъдат в друга насока. Например търговци, които извършват подобна дейност да бъдат санкционирани така, че те вече да не могат да я изпълняват. Не може да се говори така общо, но темата е сериозна и трябва да се повдигне дискусия, категоричен е Вълков. 

Депутатът е убеден, че няма адекватен анализ на положението. И допълни, че към настоящия момент има констатирани или се предполага, че са констатирани такива случаи, но не и достатъчно достоверна информация. Освен това трябва да се проучи и международният опит, посочи той.

Народният представител очаква през новия парламентарен сезон да бъде внесен и проект на закон за сервизите, като вече има готови текстове. Но имаме поети ангажименти да се приеме първо Законът за движение по пътищата и след това ще се говорят и за други промени, обясни Вълков. По негова информация около 10 хил. са сервизите, които работят в страната, без да има нормативна база, която да регламентира дейността им.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Точно така трябва да бъде. Реално се печелят пари с измама. Затова си се полага затвор! В Гремания, Англия и други европейски страни това е криминализирано и се наказва със затвор от 1 година!
0
 
 
хахах . Измислят всякви смешки ,но няма кой да ги разказва ей . ако ще и закон за дишане на въздуха да измислят ,пак няма кой да го спазва . нали трябва да има кой да следи за спазването ..хахаха смешно
0
 
 
чак за затвор...не мисля,че е...но глоба задължително - да! Интересни закони имаме...затвор за километража...24 часа в ареста за побой...за сексуално посегателство под гаранция...
0
 
 
Не е вярно ,че в германия правят по-малко километри от италия... Вие добре ли сте .В италия 100 км по магистралата струват 10 евро а в Германия струва 0 . А Годишно италянеца със среден клас автомобил прави средно 20000 км . Стига сте писали без да знаете !!
Незнам ваш репортер ходил ли е да сградата на Дирекция МДТ на ул Радецки 18 а да види отпред на улицата какви прекрасни дупки има и стоят от 2-3 месеца. Питам се гражданите като отидат да си плащат пътен и като минат през тези дупки какво желание ги обзем
на 19.08.2016 г.
0
 
 
и сега има нормативна база автотърговците да бъдат глобявани от КЗП ,чрез поставените табели(разбирай етикети) на колите (разбирай стоката) които със записаните на тях километри от километраж на таблото се води нарушение на Закона за защита на потребителите в случая се продава стока с подвеждаща или невярна информация на етикета. Веднага следва въпроса как инспекторите да докажат дали километража е въртян, и веднага отговарям като направят справка в оторизирания дилър за последно влизане в техен сервиз и на какви километри е бил тогава, гаранция ви давам ,че 90% от колите над 9-10 год. ще излезат с километри над 150000км при последно сервизиране. Всичко е много ясно ,това за километражите е публична тайна, просто се иска добра воля от компетентните органи и нещата ще се задвижат, а не да се правят нови закони,наредби и т.н.
+2
 
 
Отивате и си купувате една кола втора употреба... на връщане Ви вдигат стоп палка и се установява че километражът е манипулиран или купувате си автомобил без годишен технически преглед, отивате да го направите и се оказва че километража е връщан назад. И в двата случая Вие нямате вина за това, но това не означава че няма Вие да го отнесете като наказание. А какво ми пречи да отида до сервиз в съседна Ромъния или Гърция да ми върнат километража, там такъв закон няма... напълно легално действие е, а й означава ли че чуждите граждани с върнати километражи с навлизането си на територията на РБ стават престъпници ? Ами ако ми се повреди километража и не отчете 100-200 километра или растоянието до вкъжи или до най близкия сервиз, пък и как ще го сменя с нов тъй като новия няма да има показанията на стария? Всяка 2 кола в България е с пипан километраж, ще криминализирате 2/3 от населението ли, да не говорим че някой дори не подозират че е възможно километража им да е маниполиран .!? А докато шофирам какво да правя, да следя дали километража работни правилно или пътя да следя, защото ако не гледам пътя при едно ПТП е тежки последтвия влизам в затвора, при едно неправилно отчитане на километража, пак влизам в затвора според това предложение... е аз в пътя или в километража да съм концентриран ?
+2
 
 
Манипулирането на показанието на километража на автомобил си е чиста проба измама - няма спор.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: