Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обръщение към посланика на САЩ отправиха от Сдружение "За независима съдебна власт"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:01 / 22.03.2023Коментари (0)297
©
Обръщение към новия посланик на Съединените американски щати у нас Кенет Мъртън, който се очаква да встъпи в длъжност, беше представено на пресконференция "Аспекти на съдебната реформа в България и контакти с гражданското общество". Организатор на събитието е Сдружение "За независима съдебна власт“. 

Обръщението към американския посланик е отправено от Сдружение "За независима съдебна власт“, Асоциация "ФОРУМ“, Сдружение "Център за приложно-правни изследвания и практики“, Сдружение "Диалог за правосъдие“, Българска асоциация на съдиите по вписванията, Асоциация на държавните съдебни изпълнители, Сдружение "Международен правен център“, Сдружение "Мрежа за медиен мониторинг“, и от д-р Стоян Калоянов – политически и граждански анализатор. 

В текста се отправя покана за среща между посланика и представителите на българските неправителствени организации, включили се в обръщението. 

В него се посочва, че в последните години у нас се наблюдава тенденция "по изграждане на обвързаност на администрацията на посолството на САЩ в България с някои конкретни организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове“. "Видно от нестабилната и почти пагубна за политическата система в България обстановка, те полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи“, пишат организациите в обръщението си. 

В обръщението се посочва, че се учим на демокрация от САЩ. Очакваме и Вие, като посланик на идеите за върховенство на закона, правова държава, равенство, справедливост и човешки права, да потвърдите публично това и да обърнете внимание на факта, че в Република България съществува огромна палитра от неправителствените граждански организации, пишат още организациите. 

В обръщението си те отбелязват, че съдебната власт е независима от останалите две – изпълнителна и законодателна, а българският главен прокурор се избира от независим кадрови орган - Висш съдебен съвет. "В този смисъл опитите за политическа намеса в независимостта на съдебната власт и стремежът за персонална вендета и саморазправа с главния прокурор на Република България от страна на политически, олигархични и икономически субекти са недопустими в демократична страна като България“, се казва в представеното обръщение. 

В него организациите посочват, че твърденията, че "българското общество има нужда от точно такава съдебна реформа – смяна на настоящия главен прокурор с друг, удобен на техните интереси и финансови благодетели, са една опасна публична лъжа“. Българската съдебна власт има проблеми и то редица, но напълно различни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други засегнати от българската прокуратура лица, се посочва още в обръщението.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: