Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Областният управител на Видин свика работна среща заради бедственото положение
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:11 / 23.07.2023Коментари (0)348
©
Днес, от 17,30 часа, в Областна администрация Видин, по инициатива на областния управител Иво Атанасов, се проведе работна среща на членове на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб. Целта на срещата беше да се обсъди текущото състояние в област Видин след разразилата се буря през изминалата нощ и да се координират действията на институциите при оставащите аварийно-възстановителни работи, информираха от пресцентъра на Общината.

На срещата присъстваха представители на ОД на МВР – Видин, РД ПБЗН – Видин, Областно пътно управление – Видин, ВиК - Видин и "Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – отдел Видин към Мрежови експлоатационен район Монтана. В работния формат се включиха и народният представител и заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова и заместник областният управител Ани Арутюнян.

В началото на срещата Иво Атанасов информира присъстващите, че в рамките на днешния ден съвместно с директора на ОПУ – Видин са направили обход в общините Кула (вкл. до ГКПП Връшка чука), Грамада и Димово. В община Кула отстраняването на последствията от бурята е започнало рано тази сутрин. Представителите на ЕРМ Запад са били на терен през целия ден, почистването на улиците от паднали клони и дървета е започнало рано сутринта. Водоподаването в града, в ранния следобед е възстановено.

Ръководителят на "Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – отдел Видин към Мрежови експлоатационен район Монтана Петър Неделков докладва, че съоръженията и обектите, който се експлоатират от дружеството работят нормално. Това са общо 7 подстанции – 3 подстанции във Видин, по една подстанция в Кула, Белоградчик, с. Гъмзово и с. Орешец.

Неделков сподели, че след разговор с представител на ЕРМ Запад е информиран, че в резултат на бурята всички изводи със средно напрежение, които се поддържат от ЕРМ Запад, са изключили. Констатирани са множество паднали дървета, скъсани електропроводи и счупени ел. стълбове (около 18 броя). Екипите на ЕРМ Запад работят по всички подадени сигнали, като приоритет се е дава на авариите, засягащи помпените станции, с цел осигуряване на нормално водозахранване на населените места. В Грамада, за преодоляване на последствията от бурята са се включили и екипи на ЕРМ Запад от Монтана и Белоградчик. Голям е обема на извършените аварийно-възстановителни дейности от страна на енергодружествата, като тяхната работа и в момента продължава. С оглед сложността на създадените повреди, единични абонати от град Кула ще останат без захранване и през предстоящата нощ, като се очаква в рамките на утрешния ден, електрозахранването да бъде изцяло възстановено.

Директорът на Областно пътно управление Пламка Любомирова докладва, че множество сигнали за паднали дървета и клони по републиканската пътна мрежа са постъпили и в ОПУ – Видин. Любомирова изказа благодарност за изключително бързата и професионална реакция на екипите на РД ПБЗН – Видин, с чиято помощ е отреагирано адекватно навсякъде, където е имало сигнал. Директорът на ОПУ – Видин призова участниците в движението по пътищата да бъдат внимателни и толерантни един към друг, предвид факта, че на места по пътната мрежа все още има остатъчни количества голяма

листна маса, която създава предпоставки за ПТП. Екипите на ОПУ – Видин продължават работата си на терен.

Георги Георгиев началник на сектор ПКД в РД ПБЗН информира присъстващите, че до началото на работната среща в дирекцията са получени 21 сигнала, от които 13 са били за оказване на техническа помощ. Повече от 80 са отстранените дървета след снощната буря на територията на засегнатите общини. В Кула е изпратен допълнително един екип от видинската пожарна с цел своевременно отстраняване на щетите. В участъка от Кула до ГКПП Връшка чука са отстранени 8 дървета, а в участъка от Кула до Грамада – 20 дървета. Георгиев добави, че към момента обстановката е нормализирана, като екипите на РД ПБЗН остават в готовност.

Управителят на ВиК – Видин Илко Илиев докладва, че към момента на провеждане на заседанието без вода са селата Ботево, Симеоново, Бориловец и Периловец, като причината за това е липса на ел.захранване. Водоподаването в Кула е възстановено в ранния следобед.

Петър Петров, началник на отдел "Охранителна полиция“, информира присъстващите, че от тяхна страна е реагирано на 9 сигнала, засягащи Видин, Арчар, Кула и околовръстен път на Видин, най-вече в частта за регулиране на движението. Не са получени сигнали за извършени престъпления в резултат на липса на електричество на територията на областта.

По време на работното заседание, областният управител Иво Атанасов проведе телефонен разговор с Георги Антов – ръководител на оперативен център Видин към ЕРМ Запад, който представи информация, че към 18,00 часа без ток са единични абонати в град Кула, с. Цар Петрово, с. Бойница, с. Раброво, с. Раковица, с. Подгоре, с. Макреш. В тези населени места работата по отстраняване на авариите ще продължи и утре.

По информация на Антов, в с. Ботево, с. Цар Симеоново и в с. Арчар се очаква възстановяване на ел. захранването до час-два, като в Арчар една улица, където има три паднали стълба, ел. захранването ще бъде възстановено утре. За 24 юли остава и работата по ел. захранването в с. Бориловец и с. Периловец, които към момента са и без вода.

Антов докладва, че всички екипи на дружеството продължават да работят. Отстранени са голям брой аварии, които са се натрупали и от предходната буря в района.

В края на работната среща Иво Атанасов обобщи, че компетентните институции навременно реагират на сигналите и приоритетно отстраняват повредите.

Областният управител информира присъстващите, че от страна на кмета на община Димово е обявено частично бедствено положение на територията на село Арчар вследствие на усложнената метеорологична обстановка на територията на община, изразяваща се в силен ураганен вятър и проливни валежи от дъжд.

В телефонна връзка с кмета на община Кула, стана ясно, че към настоящия момент общинския щаб за защита при бедствия не е взел решение за обявяване на бедствено положение.

В заключение областният управител благодари на териториалните звена и ведомства за големия обем свършена работа и изрази увереност, че в рамките на утрешния ден аварийно-възстановителните дейности ще бъдат финализирани, при наличие на благоприятни метеорологични условия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: