Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обединяват ВиК дружествата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:32 / 02.10.2012Коментари (1)465
© Blagoevgrad24.bg
Съществуващите в момента 65 ВиК дружества в България ще бъдат обединени в 28, които почти ще съвпадат с административните области на страната. От дружествата ще се изисква да получат лиценз, за да работят като ВиК-оператори, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Уедряването на ВиК-дружествата беше предложено от строителния министър Лиляна Павлова и е вече е залегнало в законодателството.

Според Семерджиев това щяло да помогне за привличане на инвеститори, тъй като големите дружества щели да имат по-голяма възможност за достъп до заемен капитал и да са по-надеждни в обезпечаването на инвестицията. Промените в Закона за водите се подготвят от МРРБ.

"ВиК-операторите, които отговорят на изискванията ще получат лиценз по право, а останалите - не, като на тяхно място да бъдат избрани с конкурс други оператори", обясни Семерджиев.

Изискванията ще бъдат дружеството да има достатъчно ВиК-инженери, адекватни системи за следене на мрежата, да извършва ремонтна дейност. Ще им бъде наложена и горна граница на признатите нетърговски загуби, към които се причисляват загубите по мрежата, посочи Семерджиев.

Загубите на вода по мрежата варират от 40 до 80% в различните дружества. В София например са 55 процента. Те влияят върху финансовото състояние на дружествата по-съществено само при тези, при които има помпено водоснабдяване, отбеляза Семерджиев. По думите му проблемите с водоснабдяването в страната са сериозни и пример за това е водният режим в Севлиево.

Проблем за Североизточна България е и безводието и там задължително трябва да се помисли за нови водоизточници - язовири, посочи председателят на ДКЕВР.

По оценка на Световната банка са необходими поне 2 млрд. лв. за решаване на проблемите на ВиК-сектора у нас.

Потреблението паднало с от 3 до 10%, показват данните на различните ВиК-оператори. Според Семерджиев това се дължи, от една страна, на намалено потребление на индустриалните потребители заради кризата, от друга страна - на спестяването на вода от битовите потребители, но намаленото потребление също създава повече разходи за ВиК-дружествата.

Постоянни цени за достъп до мрежата от ВЕИ - след 6 месеца

В следващите дни предстои електроразпределителните дружества да въведат в общите си условия цените за достъп, дължими от производителите на енергия от ВЕИ, и таксите ще започнат да се събират, като те са дължими от 18 септември, съобщи още Семерджиев.

Производителите на ток от ВЕИ протестираха вече няколко пъти заради въведената такса. Според тях тя ще доведе до фалити.

Семерджиев обаче каза, че е незаконно да не се плащат определените такси, въпреки че тече обжалване на решението на ДКЕВР.

Ако не бъдат плащани, това ще бъде неизпълнение на законови норми и съответно ЕСО и електроразпределителните дружества ще имат основание да не изкупуват тяхната енергия, посочи председателят на ДКЕВР.

По думите му дори и да бъде спряна още утре цялата енергия, произвеждана от ВЕИ, системата няма да го усети, защото производството на зелена енергия се стимулира от държавата, за да се отговори на изискванията на ЕК, а не защото енергийната система има нужда от това.

Според него решението за налагане на цени за достъп е "абсолютно законосъобразно и целесъобразно".

Преференциалните цени и начинът, по който се подпомагат производителите на зелена енергия, се решават с вътрешно законодателство и този механизъм няма как да работи против интересите на обществото. Ето защо, според Семерджиев, не може да има санкция от ЕК.

Фотоволтаичните централи натоварвали енергийната система

Не може да се развива нещо повече, отколкото е необходимо, добави председателят на регулатора и посочи, че бумът на фотоволтаични централи, който се получи през май и юни тази година, изкривява и натоварва енергийната система.

Вместо да се купува енергията от нашите евтини източници - те се спират, за да се приеме енергията от фотоволтаичните централи; може да се окаже, че разходите за балансирането й ще са много по-високи от определените такси за достъп, посочи още Семерджиев.

Източник: btv







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Потреблението на вода спада и защото боря на населението спада. Това са пак поредни бюрократически хватки за излишно натоварване с документация...Този Семерджиевя няма ли кой да го затвори - само щуротии говори и прави, пълен идиот.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: