Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няколко правила за отглеждането на растенията през зимата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:35 / 11.02.2024Коментари (0)592
© Plovdiv24.bg
Зимата е чудесен момент стайните растения да си вземат малко почивка.

Това е времето, когато те се нуждаят от по-малко грижи, но има няколко важни неща, които трябва да знаем, за да не ги загубим.

С най-важно значение са въздухът и водата. Повечето растения се справят с намаляването на светлината през зимата. Но има опасност преполиването да им причини загниване на корените. Климатикът, който загрява дома ни, може да им навреди. Всичко това прави зимата най-опасното време за стайните растения.

Помнете, много растения през този период изпадат в покой. Те не пускат нов растеж, за да пестят енергия. Изискванията им са различни през този тъмен и студен сезон. Идеята е да полагаме добри грижи за тях, за да може през пролетта да се върнат към растеж.

Ето и най-големите предизвикателства.

Място

С по-малко дневна светлина обичайното място на вашите растения може да се окаже неподходящо. Преместете светлолюбивите близо до прозорец, по възможност с южно изложение. Това ще им помогне веднага. В допълнение завъртайте растението всяка седмица, така че всяка негова част да получава достатъчно и равномерно количество слънчева светлина. Добре е да измиете прозорците, за да пропускат по-добре светлината.

Ако нямате достатъчно място до прозорците, трябва да компенсирате липсата на достатъчно светлина, като закупите LED лампи за растения – т.нар. фитолампи. Тогава ще имате свободата да поставите растенията на което си място искате, независимо дали там има достатъчно естествена светлина. Като алтернатива можете да замените обикновените крушки с такива, които покриват по-добре червената и синята част от спектъра на светлината. Трябва да ги държите включени поне 6-7 часа на ден.

Вода

През зимата е много важно да намалим поливките. Поливането трябва да бъде много оскъдно, тъй като растенията са в покой. Добре е да спазваме правилото да поливаме веднъж на две седмици. Но вместо да спазвате график, можете да проверявате и индивидуалните нужди на всяко растение. Проверете дали почвата е суха с палец на дълбочина около пет сантиметра. Ако тя е напълно суха, можете да полеете растението. Ако обаче почвата е влажна, изчакайте няколко дни и проверете пак.

Някои растения сами подсказват кога имат нужда от вода. Ако листата им са оклюмали или пък ако станат по-бледи на цвят. Тогава е време за поливка. Сукулентите имат нужда от вода не повече от веднъж на три и повече седмици, не само през зимата, но дори и през лятото. Можете напълно да спрете да поливате кактуса през целия студен сезон.

Ако пък имате някакви съмнения за графика на поливките, посягайте към лейката по-рядко, отколкото по-често. Много по-лесно е да спасите "жадно“ растение през зимата, отколкото такова, което страда от кореново гниене.

Влажност

През зимата е важно и да следите влажността в помещението. Обикновено тя намалява през студения сезон, тъй като тогава греят радиатори или е включен климатик. Тъй като повечето стайни растения идват от тропиците, те предпочитат влажност от 30 до 40%. Като първа стъпка е важно да ги държим надалеч от отоплителните тела.

Можете да ползвате овлажнители за въздух с дестилирана вода. Те ще повишат влагата в помещението. Можете да поставите малък овлажнител в близост до саксиите с растения.

През зимата трябва да пазим стайните растения от студени течения. Те обичат температура между 18 и 24 градуса и страдат, ако живакът падне под 15 градуса.

Това означава, че трябва да изолирате прозорците и вратите. Не забравяйте и за студеното стъкло на самия прозорец. Не е добре до него да се опират листата.

Повечето стайни растения няма да образуват нови листа през зимата. Не се притеснявайте от това – значи растението си пази енергията и я насочва към корените и съществуващите листа.

Това обаче не значи непременно, че всички стайни растения са в покой. Колкото по-топло е в дома ви, толкова по-малко вероятно е те да изпаднат в летаргия през зимата. Ако това е така, не спирайте да им осигурявате вода и светлина.

Не е време за пресаждане

Зимата не е подходящо време за пресаждане. Преместването в нова саксия и почва причинява стрес за растението по всяко време на годината. Но през зимата ще му причините истински шок. Това обаче не важи за случаите, когато просто премествате растението в по-голям съд, като запазите същата почва. Тази процедура е по-малко стресираща.

Зимата е чудесно време да почистите праха от листата на стайните растения. Това ще им позволи да се възползват в по-голяма степен от без това оскъдната светлина.

Заедно с почистването на праха е добре да премахнете и загиналите листа, пише "Телеграф".

Оставете наторяването за по-топлите сезони. Подхранването, когато растението е в покой, може да го изгори.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: