Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ново проучване: Това се отнася особено за онези мазнини, които се намират дълбоко в корема 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:54 / 29.03.2024Коментари (0)1089
©
Eдни от най-известните супермодели в света са снимани с цигара в ръка. А притеснението от напълняване е често срещано оправдание за пушачите да не се откажат от цигарите. Ново проучване обаче показва, че пушенето всъщност увеличава мазнините в корема, макар и да намалява апетита, съобщава Мейл онлайн.

Това се отнася особено за онези мазнини, които се намират дълбоко в корема и са свързани с висок риск от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и деменция, установяват учените.

В своето проучване изследователите от Университета в Копенхаген комбинират резултатите от различни генетични изследвания, обхващащи повече от един милион души. Те са проверили дали хората, които имат гени, свързани с тютюнопушенето, са склонни да имат различно разпределение на телесните мазнини в сравнение с непушачите.

Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.

Според учените това е висцерална (вътрешнотелесна) мазнина, която обгръща коремните органи, а не подкожна мазнина, която се намира точно под кожата.

Висцералните мазнини са трудно забележими - човек може да има плосък корем и въпреки това да има нездравословни количества от тях, което увеличава риска от сериозни заболявания.

Научният ръководител д-р Герман Караскила, цитиран от БТА, обяснява: "Влиянието на тютюнопушенето върху коремните мазнини изглежда се проявява независимо от други фактори като социално-икономически статус, употреба на алкохол, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) или склонност на човек да рискува. От гледна точка на общественото здраве тези резултати засилват значението на широкомащабните усилия за превенция и намаляване на тютюнопушенето сред населението, тъй като това може да спомогне за намаляване на висцералните мазнини в коремната област и всички хронични заболявания, свързани с тях“.

Проучването, публикувано в списание Addiction ("Пристрастяване"), предупреждава: "Превенцията на тютюнопушенето и отказването от него са от решаващо значение за усилията на общественото здравеопазване за намаляване на честотата на редица хронични заболявания, особено на респираторните и сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки това отказването от тютюнопушене често е свързано с увеличаване на теглото, което може да намали мотивацията за трайно отказване и да подкопае ползите за здравето. Въпреки че пушачите обикновено имат по-ниско телесно тегло, те са склонни да притежават повече коремни мазнини от непушачите, което повишава риска от кардиометаболитни заболявания“.

Изследователите стигат до заключението, че "усилията за превенция и спиране на тютюнопушенето могат да имат допълнителна полза от намаляване на коремните мазнини“.

Данните сочат, че в момента в САЩ има около 28,3 милиона възрастни пушачи на цигари, като броят им намалява през последното десетилетие. Предишни проучвания са установили, че никотинът, активната съставка в цигарите, потиска апетита и увеличава метаболизма.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: