Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ново изследване у нас открива редки вируси и бактерии в червата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:26 / 07.10.2022Коментари (0)201
©
Ново изследване, което открива над 22 редки патогена в червата (вируси, бактерии, паразити), вече се прилага в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщиха от здравното заведение. Мултиплексният фекален ПСР е с доказан ефект при пациенти с хронична диария или такива с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ).

Методът е особено полезен на лекарите при хора с Болест на Крон и Улцерозен колит (най-честите ХВЧЗ), които подлежат на скрининг преди началото на лечение с биологична терапия. "Причината е, че биологичната медикаменти потискат имунитета при тези пациенти и е важно преди започването им да няма никакви инфекции в организма, които биха понижили ефекта от лечението“, обяснява д-р Иван Лютаков, който е гастроентеролог в най-голямата Клиника по гастроентерология у нас, която се намира в столичната болница.

При пациенти с хронична диария (над 3 изхождания дневно или поне едно воднисто изхождане дневно в продължение на 3 месеца) уредът може за 2 часа да установи какъв е причинителят и да се започне адекватно лечение. "При нас често идват хора с неизяснено заболяване, които са били прехвърляни от лекар на лекар, преминали са през няколко колоноскопии без да се установи източника на заболяването, а накрая се оказва, че проблемът им е съвсем ясен и напълно лечим с правилния медикамент“, разказва д-р Лютаков.

Гастроентерологът пояснява, че апаратът може да се използва за изследване и на деца, тъй като е в състояние много бързо да открие ротавируси, норовируси, аденовируси при тях, които са много устойчиви, лесно заразяват и могат да предизвикат сериозни последици. Подходящ е за тестване при остра диария и при възрастни.

Тестването става с фекална проба, а резултатите са много по-надеждни от обикновените микробиологични изследвания, които са по-малко чувствителни и често "пропускат“ някои от по-редките причинители.

"За съжаление, засега изследването не се реимбурсира по здравна каса и е сравнително скъпо, но се надявам, че колкото повече навлиза в практиката, толкова повече ще пада цената му. В началото така беше и с цените на ПСР тестовете при коронавирус, но с масовото им навлизане стойността им значително се понижи. В момента преговаряме с фирмата-производител да включим още редки причинители, които тестът да улавя, като запазим същата цена“, обнадежден е младият гастроентеролог.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: