Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият регионален министър: Наследството в АПИ е много тежко
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:09 / 19.12.2021Коментари (0)312
© Нова тв
Съмнителни строежи, липсващи милиони и протести под прозорците на властта - така изглеждаше всекидневието на регионалния министър в последно време. Как звучат скандалите с днешна дата. Ще успее ли новият министър да ги потуши и най-вече докога ще чакаме за пътища у нас, пред Нова говори новия регионален министър Гроздан Караджов.

Народен представител в 43-ото Народно събрание и председател на постоянната комисия по транспорта. Той не влиза за първи път в политиката. Но в следващите 4 години Гроздан Караджов ще търси решение за изграждането на знакови пътища и инфраструктурни проекти.  

- На първо време е нормални пътища. Още в първия си работен ден възложих да се работи върху четиригодишна програма за цялостно 100% обновяване на пътищата, така че да бъдат в състояние, каквото сме виждали в Централна, а защо не и в Западна Европа. 

- Качество на платното, качество на отводняването. Най-вече на маркировката на мантинелите и на вертикалната маркировка – знаците, така че те да се виждат и по този начин да спасим животите. Наскоро имахме такъв негативен пример с тежката катастрофата на "Струма". Това смятам, че в четиригодишен мандат може да се оправи. 

- Да въведем нови норми на енергоспестяване спестяване на ВиК. Така че да намалят разходите си и да не потребяват толкова много електроенергия, за да не търсят повишаване на вода заради прекомерните си разходите. В момента цената на тока е драстична и срещам огромен проблем във връзването на бизнес плана на тези дружества.

Когато госпожа Комитова Ви предаде властта - каза, че едно от предизвикателствата е зимното поддържане на пътищата, предвид факта че вече сезонът дойде. Ще има ли достатъчно средства за почистване на пътищата, за да се приведат в безопасен вид?

- Принципът, на който се е случвало това нещо е, че в началото на годината са се давали 20% от сумите, след това в края на годината се изсипват останалите 80%. Тази година министерството ще се разплати с фирмите, това е ясно. Но ще се разплати след щателна проверка и на единичните цени и на реалните количества работа и строително-монтажни дейности, които са извършени. Трябва да се погрижим и за интереса на хората, които плащат това с данъците си.   

Какви ще се действията Ви по отношение на Агенция "Пътна инфраструктура". По време на преговорите се обсъждаше дали да не мине към Транспортното министерство. Но всички се съгласихте да направите анализ на начина на работа.   

- Наследството в АПИ е много тежко. В момента има много тежки проблеми с неразплатени суми на министерството към фирмите, които поддържат и почистват пътната мрежа в страната. Смятам, че първо ще реша тях, преди да предприема по-кардинални мерки за повишаване на очевидно неефективната служба.   

В какъв порядък са тези суми?   

- Те не са тайна - около милиард и 100 милиона са сумите, които са натрупани досега. Става дума за един порочен модел, по който в последното десетилетие са финансирани пътищата. В началото на годината се планират 300 милиона за цялата година, при условие, че всички знаят, че това са милиард и половина лева, които са били разходени в края на година. Ха – представете си сме преизпълнили бюджета. Хайде още милиард и 200. И нито могат да се проверят реално ли са изпълнени, нито може да се контролира дали количества, или изпълнените дейности струват толкова като единични цени и съответно министерството ги е разплащало с много широки пръсти. А идеята на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи много пестеливо.   

Приоритет за новата власт е и магистрала Хемус. Три от лотовете ще се довършат до април. Завършването ѝ обаче ще е една от най-сложните задачи пред екипа му, смята вицепремиерът.  

- "Хемус" е друг пример за това как не трябва да се строи. Не само автомагистрала, а дори и пристройка към къща. Две трети от лотовете са без строителни разрешителни, даже и каквото е извършено по тях - е меко казано незаконно строителство. И този юридически казус трябва да бъде разплетен.

Клипът от "Дунав мост"

Най-малкият проблем в този казус е грубото и арогантно държание, което получи своето заслужено наказание.Бих искал комисия до края на работния ден във вторник да проучи всички платени такси от товарни автомобили през русенското КПП. Ще вземем засичаща се информация от другите ведомства за това колко тежкотоварни автомобили реално са влезли и излезли от България, за да сравним дали събраните тол такси от една страна и броят на реално влезлите реално товарни автомобили е един и същ. Ако има драстично разминаване в това, ще бъде първи индикатор за схема на корупция. И тогава вече ще има сериозни последици.

Много се разчиташе, че приходите от тол системата ще са значителни и ще може да се подобри състоянието на пътищата. Разчетите показват, че много повече пари идват от винетки, отколкото от тол такси.

- Повечето пътища в България са под всякаква критика и е много трудно държавата да поиска сериозна такса на тол километър за подобна липса на качество на пътя. Нашата стратегия занапред ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани участъци да се заплаща тол такса на увеличени километри, да се достигне до 20 000 километра пътна мрежа, за която да се дължи тол такса. Освен това, ще направим детайлен анализ  дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове, вместо в бюджета. Така че това е първото, което ще направим, а после стратегически ще променим и тол системата да събира пари на честен принцип.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: