Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нови подробности около разследването за покушението срещу Иван Гешев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:43 / 22.12.2023Коментари (0)453
©
43 сачми от стомана е имало в бомбата, използвана при атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, който стана на 1 май. Това е показало разследването на прокуратурата и следствието, пише "24 часа".

40 от сачмите са с диаметър 18 мм. Останалите 3 са с 4 мм по-малки. Всичките са били прикрепени към външната част на самоделното взривно устройство. Разпръснали са се на до 50 метра, част от тях са се забили в дървета от другата страна на местността Ярема, по пътя Самоков - София, където беше извършен атентатът. Някои улучили и бронирания мерцедес, с който е пътувал бившият главен прокурор, а една дори счупила фара му.

Самата бомба беше разположена на завой и сложена на обратен наклон, за да може ударната вълна и сачмите да са насочени към колата, в която Гешев е пътувал. Маршрутът за него бил обичаен, тъй като по онова време той живеел предимно в Регентската къща в Боровец. Това е почивна база на прокуратурата.

Използваното взривно вещество е нитропент. Той не се произвежда у нас, но се внася.  Открити са и следи от хексоген и тротил. Те обаче са незначителни и става въпрос за външно замърсяване, вероятно още от складовете.  Експлозията била активирана чрез електрически импулси, установило разследването. Не е изяснено дали това е станало дистанционно, или механично с помощта на батерия или друг автономен източник на енергия. Въпреки че експертизата бе изготвяна 7 месеца от 6 вещи лица, тя не казвала дали взривът е можел да убие бившия главен прокурор. Той се возеше с бодигардовете си от НСО в кола с най-висока степен на бронировка, каквато не ползва и президентът. С помощта на допълнителна експертиза разследването ще установи дали самоделната бомба е застрашила живота на Гешев. При нея ще се разчита на компютърни модулации, обясни градската прокурорка на София Илияна Кирилова.

Задържан за взрива няма. Версиите са най-различни - от опит Гешев да напусне поста до инсценировка. “След като приключим разследването, ще имаме една и ще я обявим пред медиите", посочи зам. градският прокурор на София Христо Кръстев.

Още по темата: общо новини по темата: 84
26.12.2023 »
19.12.2023 »
20.05.2023 »
20.05.2023 »
18.05.2023 »
16.05.2023 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: