Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов вид измама: Не пускайте търговци в домовете си, оплакванията зачестиха
Автор: Петя Кузева 15:38 / 11.07.2023Коментари (0)488
© Фокус
Изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители“ Богомил Николов алармира за зачестили оплаквания от хора, които са били обект на нов вид измама в последните месеци. В ефира на Радио "Фокус“ експертът предупреди българите да не пускат търговци в дома си. "Това е капан“, категоричен е експертът.

"Става въпрос за много агресивен маркетинг. Първо ви звънят по телефона, незнайно откъде ви имат телефона. Канят ви, например, на презентация в близкото читалище, като ви обясняват, че може да спечелите някакъв подарък, ако отидете. И понеже е пълно с хора със свободно време, особено пенсионери, те си казват "Защо пък не? Ще отида, ще послушам малко“ и така. Обаче все пак отивате там“, обясни схемата Николов и продължи: "Това е единият вариант. Другият вариант е просто ви звъннат на вратата – "Добър ден. Вижте тук, вие сте късметлия, вижте какво ще ви покажа“. И оттам нататък тези хора са много добре тренирани, това са разработвани с психолози методи къде са слабите места на хората. Омайват ви набързо и в крайна сметка те ви предлагат нещо, което е на кредит. Т.е. не е нужно в момента да бръкнете в джоба си и да извадите пари, а само един ваш подпис. През цялото време ви казват "Не се притеснявайте, имате право на отказ 14 дни. Вие сега подпишете, пък после, ако преспите и размислите, ще се откажете и няма проблем“, обясни схемата Богомил Николов.

И точно в това се изразява измамата, защото се оказва, че в последствие правото на отказ на купувача, което е гарантирано от закона, е тотално възпрепятствано, алармира той. "Те са го измислили и абсолютно целенасочено отказват да приемат обратно стоката. Или връщат куриера, защото вие пускате заявление, обаче куриерът ви връща след три дена кашона обратно и казва "Ами никой не приема, не иска да подпише“.

Друг трик е да поставят условието клиентът да плати 10% обезщетение за това, че да кажем прахосмукачката, която са ви представили във вашия дом, е била разопакована и ползвана. Важно уточнение е, че тези 10%, ако ги пресменат не на обявената от тях "промоционална“ цена, може да достигнат сумата от 1000лв. и вие трябва да плащате.

"А те точно това правят. Те ви казват: "Вижте сега, тази прахосмукачка е космическа, последна дума на техниката, дори още в Космоса не я ползват. И струва 10000 лева, но за вас само днеска ще бъде 3500, да кажем 4000“. Обаче след това те ви искат 1000 лева обезщетение за това, че тоя търговски представител я е извадил пред вас и ви е показал как работи у вас, във вашата къща. Въпросът е, че хората трябва да знаят, че това, което звучи много приятно, всъщност е една голяма кука със сиренце или  кашкавалче. Това е капан. След това много трудно, много трудно може да се излезе от тази ситуация.  Хората не трябва да не пускат такива търговци в домовете си, а те ги пускат. И затова искаме да предупредим тези, на които все още не се е случило. Да знаят, че може да почукат и на тяхната врата“, предупреди българите Богомил Николов. 

За това какво се случва, ако пострадалият човек отиде в полицията, за да се оплаче, изпълнителният директор на "Активнивни потребители“ обясни, че е по-вероятно от районното управление да обяснят на "клиента“, че това е търговски проблем и не могат да му съдействат.

Асоциация "Активни потребители“ е сезирала Комисията за защита на потребителите (КЗП), която вероятно ще постанови една от записаните в закона глоби. "Глобата не е не може да окаже превантивен ефект, защото е недостатъчна и не е съразмерна на икономическия интерес“, коментира Николов. Така хем държавата ще си е свършила работата, хем това няма да е достатъчно: "Глобата е малка и накрая математиката на измамниците излиза.“ Богомил Николов е убеден, че глобата трябва да е процент от оборота, което се споменава като идея от политици, но често само предизборно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Брутално убийство в Силистра 
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: