Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова: Няма нищо по-демократично от това да дадеш на човек право на избор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:38 / 18.11.2022Коментари (0)174
© bTV
"Доста се вдигна тонът на тази дискусия. Много крайни изказвания, много крайни оценки, някаква истеричност, фалшиви новини.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира дебатите около връщането на хартиената бюлетина.

В ефира на БТВ тя посочи част от тези фалшиви новини: "Сега ни залива една вълна как всички организации в БСП искат оставка на ръководството, искат Конгрес. Това са фалшиви новини. От 220 проведени Общински събрания има 2 пристигнали на “Позитано“ декларации и 5 се въртят в тези фалшиви новини, тоест общо 7 от 220. Иначе се пише за една страшна червена вълна срещу ръководството. Или фалшивата новина, че съм ходила с колие за 13000 лв, когато то струва 100 лв.“, обясни тя.

В предаването “Лице в лице“ Нинова коментира целта на ПП да дадат възможност на всеки български гражданин свободно да си изрази вота. "Нашата цел е същата. Според националното проучване 47% от българските граждани искат хартиена бюлетина, а 48 - машина. Няма нищо по-демократично от това да осигуриш на човека право на избор. Тази истерия, това тропане по масата и поставяне на ултиматуми е точно към тези 47%, на които казваш: “Няма да ви дадем право да избирате как да гласувате“, обясни лидерът на социалистите.

Нинова коментира и втората теза на “Продължаваме промяната“ относно промените в Изборния кодекс: "Искат България да е модерна държава и да не се връща назад. Означава ли, че всички европейски държави не са модерни, защото в нито една европейска държава няма машини. Освен това няколко, в които имаше машини, ги отмениха. Мнението на Германския Конституционен съд е, че машините не са надеждни. Така че, като сме модерни, нека да сме европейци“, посочи тя.

Лидерът на социалистите обясни мерките, приети от правната комисия против опити за подмяна на вота: "Първо - ще има видеонаблюдение във всички секции, което ще излъчва броенето онлайн, на живо. Броенето ще представлява следното - бюлетините са на масата, взима се и пред камерата се показва всяка една. Втора гаранция - няма да има тъмна стаичка. Тоест страховете, че влизат вътре и мерят с конец, защото са неграмотни, слагат клечки или снимат бюлетини, за да си вземат

след това 50 лева, че са гласували - отпада. Там, където се гласува, е открито и никой не може да влезе с теб, защото цялата секция се вижда. След това бюлетината, която ти е пуснала машината, е валидна без значение какво е надраскано или нарисувано върху нея, защото машината няма как да ти драска по бюлетината. Важно е тези 600 000, които не гласуваха, част от които, заради машините, да гласуват. Да се повиши избирателната активност“, каза още Нинова.

По думите ѝ левицата няма да оттегли законопроекта си, както ги призоваха от “Продължаваме промяната“. "Това също не изглежда добре. Уж демократични, уж съвременни млади хора. Искат с решение на НС да принудят депутати да си оттеглят законопроекта“, заяви тя. Нинова коментира и приказките, че това е коалиция на статуквото ГЕРБ-БСП-ДПС: "Значи не е статукво и не са гнусливи към гласуване с ГЕРБ и ДПС за износ на оръжия за Украйна, за купуване на самолети F-16, за поръчки на “Грипени“, за даване на милиарди за въоръжение.“

Нинова припомни, че когато беше въведено машинното гласуване по предложение на БСП, се въведе смесено гласуване, за което сега настояват от левицата. "2019 г. гласувахме машинното гласуване да бъде заедно с хартиена бюлетина по желание на хората. Предложенията на БСП от началото са били и за машини, но и за право на избор на онези, които не искат“, обобщи тя. По думите ѝ не е добра практика да има нощни заседания, но те не са прецедент в българския парламент. "Ние най-важния закон в държавата - бюджета го приемаме нощем, тоест и този аргумент на ПП не е верен“, заяви тя във връзка с проточилото се заседание на правната комисия. Нинова уточни, и че предложенията за район “Чужбина“ и за закриване на Обществения съвет към ЦИК са на ГЕРБ, така че, ако те решат да си го оттеглят, си е тяхна воля и тяхна работа.

Що се отнася до преговорите за правителство Нинова изтъкна още нещо изненадващо. "Изведнъж от приоритетите на бившите ни партньори изчезна борбата с корупцията, изчезна социалната им чувствителност. Онзи ден по предложение на “Продължаваме промяната“ в социалната комисия отпадна да се гласуват семейните помощи за деца. Според ПП 300 лева да дадеш на дете, за да тръгне на училище, не трябва да се гласува. Тоест онези приоритети, на които залягаха - смяната на модела, голямата социална политика, 16 приоритета - изведнъж се изпариха и най-важното в държавата, цената на това дали да има правителство или нови избори, дали да има бюджет или да оставим хората на глад и студ - всичко това отиде на задна страна и сега най-важното за кабинет се оказва дали ще има смесено гласуване“, възмутена е тя.

По думите на Нинова в момента в парламента има плаващи мнозинства. "До момента нямаме нито едно решение, взето с някакво трайно мнозинство. В момента българският парламент работи с плаващи мнозинства. Днес си в един формат за оръжия и самолети, утре в друг формат. Така че не мисля, че в момента е възможно една партия да изпадне в изолация, но плаващите мнозинства са опасни за България. Те не ни дават стабилност, политическа сигурност, сигурност

за законодателство, сигурност, че ще приемем мерките за хората, за икономиката и за държавата през зимата“, категоричен е председателят на БСП.

Според лидерът на социалистите в момента ни трябва стабилно, редовно и работещо правителство, програма, която да се изпълнява и тя да е за политики. Тя уточни, че правителство се прави за политики, с програма и срокове, а Изборният кодекс не е политика.

"Ние в момента обикаляме цялата страна - вече 5 области обиколихме, множество общини“, заяви Нинова и продължи: "Срещаме се с членове, симпатизанти, но и не само. С тях водим този разговор - какво мислят за хартиената бюлетина, за оръжията за Украйна, какво да се прави с правителството, мандатите. Имаме впечатление какво мисли мнозинството от партията - подкрепят нашите политики. Това е нещо като партиен форум, който ориентира БСП към бъдещето“, заяви тя и допълни, че в тези разговори левицата съчетава партийните въпроси с това, което предстои пред държавата - зимата, хората, социалния пакет. "Минималната заплата трябва да стане 850 лв., майчинството също да стане толкова, да въведем понятие за енергийно бедни и да помогнем на тези хора. "Абсурдно е мнението на служебния кабинет, че това понятие трябва да влезе от 2024 г. Прагът на бедност трябва да се вдигне на 504 лв., лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни“, посочи тя. По думите ѝ на предстоящия Конгрес трябва да се направи концепцията за нова, лява програма, за промени в Устава, за организационна промяна на партията.

"Категорично социалният пакет има по-голямо значение от хартиената бюлетина“, заяви Нинова и допълни: "Политиката е сложна работа, изисква разговори и диалог, но без да ни размахват пръст и да ни тропат по масата.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: