Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Николай Костов: Ситуацията с лекарствата за диабетици все още е зле, липсва инсулин
Автор: Габриела Ганев 12:05 / 24.01.2023Коментари (0)317
© Фокус
Няма особена промяна с лекарствата на диабетиците, като липсват доста видове инсулин и перорални антидиабетни средства. Това каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки в студиото на дневния информационен блог "Добър ден, България" на Радио "Фокус", относно проблемите с лекарствата в аптеките.

Въпреки това Костов подчерта , че в момента ситуацията с антибиотиците е доста по-добре, отколкото през изминалата година, като обстановката се нормализира постепенно, а ситуацията с детските лекарства също се подобрявала.

"Има вече избор по отношение на вида на антибиотика, преди беше доста ограничен. Преди се предписваше азитромицин, защото имахме големи количества и цефалоспорин, така че вече е далеч по-добра ситуацията", коментира председателят.

Все пак Костов смята, че нещата ще се развивяат в позитивен аспект:

"Хората се надяват политиката на министерството да променят тези неща, има така да се каже позитивни новини в това отношение, защото се говори за промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще доведат и до други промени", категоричен е той.

Костов смята, че тази ситуация е можела да се предотврати, като тя е ескалирала чак след Нова година: "Имаше и друга причина, че имаше доста компании, които не работеха доста дълго време, от 15 декември чак 10 януари, това доведе до изчерпване дори на тези антибиотици, които имаше в България в складовете на притежателите на разрешение за употреба", допълни председателят.

Той се надява че решенията, които вземат от Министерството и специализираният съвет, който се грижи за това, да дадат някакъв резултат след като станат факт.

По отношение на извършените, от изпълнителната агенция, проверки и последвалите санкции, той казва:

"Надявам се това да създаде някакъв респект в системата особено по отношения на износът, който наистина е един от основните проблеми и не е единственият, но е основен, защото засяга доста лекарства, и въобще повечето действия в момента на министерството. Явно са осъзнали това, което казвам, защото са насочени основно срещу износа, на изключително важни животоспасяващи лекарства. Разбира се не само това. Те променят и някои регулации по отношения на паралелния внос, което е справедливо. Според мен също е в позитивна насока, ще се облекчи вноса на лекарства примерно, както стана факта с антибиотиците", коментира още Костов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: