Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нидерландски влогър: Докато пътувам из България, изпитвам неземно чувство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:13 / 17.09.2020Коментари (0)647
©
Страстта му е да пътува сам из България в търсене на автентични преживявания, защото смята че страната ни е пропита с духовност. За 28-годишния Леон де Лю България е любов от пръв поглед. 

Младият нидерландец посещава страната ни по време на туристическа обиколка на Източна Европа. Днес, 6 години по-късно, той e все още тук. Установил се е в София, работи и най-вече - пътува. Любопитството му го отвежда до изоставените места на България, там, където животът не се е променил съществено в последните десетилетия.

"Тези пътешествия ме водят в посоката на истинския живот, такъв какъвто е бил преди 100 и повече години. Това е уникално за Европа!“ – заявява Леон на перфектен български език.

Твърди, че най-много му допадат срещите в провинцията, защото хората там са топли, сърдечни, възпитани. И още: "Има духовност в България. Има я на много места. По планините, в малките манастири. Това са магически места!“ .

Който обича да пътува, обича и да споделя. Влогът на Леон в YouTube има много последователи, най-вече чужденци. 

В него той качва видеа от странстванията си по планини и села, от срещите си с местните хора и най-вече – своите разсъждения за България, природата, архитектурата и нравите.

"Аз не виждам една България, аз виждам много Българии! Защото тук има страшни контрасти, особено между градовете и провинцията!“ – казва Леон. Но какво го води в най-бедните, диви, и затънтени места? И могат ли разрухата и тъгата да са … красиви ?

"Има красота! Разбираш, че времето лети. И времето не спира за никого. Даже и за камъните! Те са неодухотворени, те нямат чувства и все пак ти показват, че даже те имат история, че и те искат да ти разкажат нещо, без да могат !".

Любовта си към страната Леон материализира и в онлайн книгата "Изоставените сгради на България“, съдържаща 150 снимки с обяснителни текстове, както и в романа "Дарко“ за измислен герой от Ловеч, който се усамотява в планината в търсене на себе си. Нидерландецът е също така автор на сборник с есета, както и на стихосбирка, посветени на България.

Признава, че е очарован от планините Родопа и Рила, село Златолист със старата църква и гроба на Преподобна Стойна, връх Шипка в Стара планина и още и още пропити с духовност и меланхолия места, предава БНР.

"Докато пътувам из България изпитвам едно чувство… неземно даже! Да видиш как тече животът… И въпреки контрастите, въпреки красотата и дори грозотата понякога, си даваш сметка, че природата винаги ще надделее, а времето ще продължава да тече.“ – казва в заключение  Леон де Лю.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: