Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нидал Алгафари: Коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но без участието на Кирил Петков и Асен Василев
Автор: Йоланда Пелова 11:51 / 31.05.2023Коментари (0)408
©
Политическата обстановка в България става все по-обтегната. Президентът връчи втория мандат на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България", но от думите му се разбра, че ако Конституцията не го задължаваше, нямаше да го направи. Радев каза, че този мандат е вече дискредитиран и призова да не бъде оползотворен. Президентът дори не подаде ръка при влизането си при ПП-ДБ (бел. ред. интервюто е от 30.05.2023 г.)

Нидал Алгафари – политически анализатор, писател, пиар експерт, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"


Г-н Алгафари, това, което се случи вчера с втория мандат, е може би прецедент в политиката у нас. Как си обяснявате действията на президента и неговия призив към вторите да не го оползотворяват? 

Съвсем разбираемо е, защото той се опитва всячески, откакто е поел властта еднолично в България, на него това му се услади, хареса му. И всеки опит да се направи редовно правителство с мнозинство, което да е в Народното събрание, за него не е добър вариант. Освен това, той показа на няколко пъти отношението си – при предишни връчвания на мандати  в предишните Народни събрания, размахваше с пръст дидактично и общо взето хулеше по политиците, че не се справят, че едва ли не се отказват от ролята си на политици.  И в момента, в който Мария Габриел му връчи празната папка и му каза, че "ние сме се договорили, че ще има правителство“, тогава за първи път го видях как е стиснал зъби, как целият се беше наежил и колко му беше изключително неприятно това да се случва. И затова той се надява, чрез тези записи, които изтекоха, че няма да има правителство и се опитва още веднъж да се покаже пред хората, че той е единствената възможност за България, забравяйки, че той е този, който поведе хората от жълтите павета, той е този, който вкара в кабинета, против Конституцията и незаконно, г-н Петков за министър, той е този, който даде финансите на г-н Василев, за да направи бюджета отвратителен. Той помогна с всичка сила с неговите "ала-бала“, както разбираме от записите, на тези хора да се домогнат до властта и така. 

Доколко обаче мнението на президента има място в процедурата по връчването на един мандат? Това не е ли пряко вмешателство в политиката? 

Със сигурност е пряко вмешателство, защото той трябва да бъде представителната власт. Представителната власт има една единствена функция – да приеме хората, да им даде папката и след това да приеме папката и да подпише указ. Но той се опитва всячески да държи ключова роля в политическия живот в България и прави всичко, което е по силите му, за да не се случи нещо по-различно от това той да управлява чрез служебни кабинети и така, стоейки отстрани, да може да посочва политиците и да казва "Вие сте виновни за кризите, вие сте виновни за това“, но забравя самият той, че той управлява от 2 години изцяло държавата. 

Направи ли ви, г-н Алгафари, впечатление кои хора от ПП-ДБ присъстваха на връчването на мандата – акад. Денков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова, но нито видяхме Кирил Петков, нито Христо Иванов, не бяха там. Това как можем да го тълкуваме, според вас? 

Не смятам, че е нещо особено, защото присъстваше генерал Атанасов, който е толкова видна фигура, колкото и Христо Иванов. И Асен Василев – дали е Кирил Петков или Асен Василев, или и двамата заедно, то е едно и също. Въпросът е, че по-неудобното не е на срещата, а евентуално след срещата, ако трябваше да разговарят с журналисти. А там са много тежки въпросите, на които отговорите са много сложни, много трудни за обяснение. 

Какви са вашите очаквания за втория мандат? Игра на надлъгване ли е това? Колко сложно очаквате да бъде? 



Не, не смятам, че е сложно. Някак си след тези записи, които бяха пуснати, смятам, че има един-единствен вариант и той е да размразят преговорите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но правителството да бъде равно, пропорционално на участието на всеки или влиянието на всяка една коалиция в Народното събрание. Тоест, министрите трябва да бъдат 51% от ГЕРБ-СДС и 49% от "Продължаваме промяната". Според мен министър-председателят трябва да бъде поне 1 година, ако ще се ротира. И другото, което смятам, че е много важно – ако твърдят, както Христо Иванов иска и както г-н Бойко Борисов се съгласява, да се търси конституционно мнозинство, това означава да намерят начин, с който да приобщят към тази коалиция Движението за права и свободи (ДПС), за да имат от една страна гаранция за това, което ще се случи в Народното събрание, и от друга страна, да имат някой, който да бъде нещо като секундант между двете формации и да не се случи това, което го чухме в записа. 

Да, неминуемо записите, които изтекоха от Националния съвет на партията, предизвикаха трусове в ПП-ДБ. Притиснати ли са те според вас в момента в ъгъла? 

Не, те не са притиснати в ъгъла. Те са достатъчно неопитни и много шляпащи все още политици, които така им се случи, извадиха късата клечка, с това, че приеха в редиците си един предател, който беше предал преди това Слави Трифонов. Но дали такива разговори се водят – бъдете сигурни, че се водят във всички политически централи. Когато са насаме, когато са помежду си, могат да се говорят и много по-големи глупости от тези, които се изприказваха там. Въпросът е, че когато си политик, трябва да си много предпазлив в това кой къде може да те гледа, къде може да те слуша. Ако се върнем малко по-назад във времето, ще се сетим за какви ли не лидери, които са говорили какви ли не неща, които излизаха по медиите. Не е фатално. Фатално е да не се състави редовно правителство и да се остави г-н Радев да управлява по начина, по който той иска, да ни тласка все повече и повече към политиката на Русия. 

Но да ви разбирам от това, което казахте дотук, че очаквате преговорите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат размразени, да продължат или отново изпадаме в порочния кръг от поредна папка, резултат – нулев, и така до безкрай? 



Със сигурност смятам, че е най-правилно. Държавническото мислене е да се подновят, да се размразят тези разговори, но се поставят вече малко по-различни условия, предвид ситуацията и преди това, което се чу от тези записи. Смятам, че в следващ кабинет, в който ще се коалират, защото думата е точно коалиция да направят, да не участват под никаква форма Кирил Петков и Асен Василев с всичко това, което изприказваха, направиха, защото ще стане много голям скандал и ще дадат още по-голяма сила на тези, които са крайно радикалните срещу политическата система в България. Без тях смятам, че е възможно, може да се намерят достатъчно кадърни, умни, мъдри хора и в ПП, и в ГЕРБ-СДС, и в Движението за свобода и свободи, за да издърпат държавата от тази тиня, в която затъваме все повече и повече.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: