Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Непоказвани кадри от бедствието в Старосел
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:30 / 05.08.2021Коментари (0)515
За трети пореден ден доброволно формирование "Пловдив 112" участва активно в борбата с големите пожари, бушуващи в Пловдивска област. След участието си в понеделник и вторник в пожара до село Розино, Карловско, където горя 2-3 000 дка гора, в сряда 16 човека от Доброволно формирование "Пловдив 112" се бориха и с пожара в Старосел.

Екипите са сформирани за подпомагане дейността на пожарникарите за овладяване на полски пожар между Старосел и Красново и да се попречи на огъня да стигне до гората.

"От името на ръководството на Община Пловдив изказвам благодарности за добре свършената работа, за навременната реакция и смелостта на всички доброволци от "Доброволното формирование“. Общите ни усилия за овладяване на кризисни ситуации и бедствия ще продължат и в бъдеще“, заяви заместник-кметът Йордан Ставрев и благодари и на ОП "Чистота“ и ОП "Градини паркове“ за съдействието им за предоставяне на цистерни, с които е извозено необходимото количество вода за потушаване на пожара.

Вчера следобед е сформиран екип от 4 човека доброволци, който се отправя към Старосел. Те пристигат в 15:40 часа, точно в момента, в който полският пожар е преминал от горски върхов в гората до селото и пламъците са стигали до най-крайните къщи. На мястото все още не е имало пожарникари. Доброволците веднага информират Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", че в Старосел огънят е стигнал населеното място. 

Екипът от доброволци започва незабавно да помага на хората и да се бори с пожара, евакуирани са двама възрастни трудноподвижни човека, живеещи в последните къщи на селото, на които е помогнато да стигнат на безопасно място в селото, далече от пожара. След това доброволците започват да освобождават домашните животни от дворовете, така че да не изгорят живи. Организирано е живеещите наблизо хора също да им помагат – и с градински маркучи, кофи и пясък започват борба с горящите къщи, за да се забави максимално разпространението на огъня, докато дойдат пожарникарите.

"В момента, в който пристигнаха първите пожарни автомобили, огънят беше обхванал къщи и от двете страни на главната улица. Информирахме пожарникарите кои постройки и дворове вече са обхванати от пламъците и започнахме да помагаме както с разпъването на линиите, така и с гасенето. За щастие имаше хидранти в близост до горящите къщи, така че пожарните автомобили можеха да бъдат водоснабдени от тях за непрекъснато подаване на вода“, разказват за ситуацията участвали доброволци.

С общите усилия на пожарникарите, доброволците от "Пловдив 112“ и хората от селото към 18,00 часа ситуацията вече е под контрол и разпространението на пожара навътре в селото е прекратено.

В този момент пристигат още 12 доброволци от формирование "Пловдив 112“ и борбата с огнената стихия продължава с нови сили, да не се разпростре в гората. През това време хеликоптер на военните излива вода от въздуха.

На залез слънце горският пожар около Старосел вече е локализиран и доброволците са започнали постепенно да се изтеглят към Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 348
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
18.09.2021 »
18.09.2021 »
18.09.2021 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: