Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Недоволство сред украинците, настанени в хотели по морето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:17 / 01.11.2022Коментари (0)349
© NOVA
От днес спира мярката за хотелиерите по програмата за настаняване на бежанци от Украйна, чието финансиране бе удължено с месец с решение на Министерския съвет. Във вчерашния следобед на извънредно заседание МС реши да продължи помощта за бежанците, но този път те ще бъдат настанени в държавни бази. Новината обаче предизвика масово недоволство сред стотици украински граждани, получили убежище у нас. Те се събраха на протест в центъра на "Слънчев бряг".

Това ще бъде второ преместване за получилите хуманитарен статут у нас украинци и към този момент няма яснота къде и кога ще бъдат настанени. За част от тях споменът от преместването в базовия лагер в Елхово продължава да е шоков. В един от морските хотели безсънна нощ изкараха близо 200 украинци, които бяха събрали багажа си, но не знаеха нито кога ще бъдат извозени, нито с какво, нито за къде. Никой от тях не иска да бъде преместен в държавните бази, предложени от служебния кабинет.

"Базите са стари и е много некомфортно. Трябва да има добър интернет, магазини, аптеки", каза пред NOVA украинката Лидия. "Децата ни учат дистанционно в украинските училища. За да стоят на компютрите, е нужно време. Трябва да е тихо", смята Анна.

"Багажът ми е събран, но нямаме никаква яснота какво ще се случи с нас. Чакахме първо число, чакахме правителството да удължи програмата, но не получихме информация", обясни Анастасия.

Хотелиерът Руска Минчева стопанисва два хотела, в които е настанила около 240 украинци, които вече чувства като свое семейство. Без помощ от държавата обаче тя няма средства да осигури изхранването на всички.

В пълна безизходица е и друг хотелиер в Несебър, чийто хотел седем месеца е пълен с украинци, но на него държавата е платила частично.

"Не ми е платено за април и май. Имам някакви частични плащания за другите месеци и цялата работа е в това, че няма никаква комуникация между нас и държавата", коментира Веселин Данов.

Украинците се готвят за нов протест в обедните часове и настояват за пълна яснота за новото преместване. А днес областните администрации в черноморските региони започват да изготвя списъци за новото пътуване на бежанците от Украйна.

В Банско хотелиерите също не са наясно кога и дали ще им бъде платено за украинците. "Няма официална информация ще ни бъде ли заплатено за тези хора и кога ще бъдат преместени. За този 15-дневен гратисен период разбрах от телевизията. С тези хора изградихме някакви отношения. Живеем като едно голямо семейство. Не може да ги изгоним на улицата", обясни Кирил Зашев, собственик на хотел, в който са настанени 20 украинци.


Още по темата: общо новини по темата: 3419
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: