Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не отпуснаха помощ на дете с церебрална парализа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:30 / 23.10.2019Коментари (0)400
© Нова тв
Да получиш отказ за социална помощ за дете на 3 години поради липса на становище от несъществуваща комисия. Така може да се опише в едно изречение абсурдната ситуация, в която попада Силвия Матроска. Тя е майка на близнаци, единият от които е с детска церебрална парализа и има нужда от количка и вертикализатор. Опитвайки се да получи помощ от държавата, майката получава отказ.

"Орлин досега беше в бебешка количка, която вече му стана много малка, облегалката е прекалено къса и много ме е страх да не се изкриви. В момента не може да ходи, не говори, не може да седи самостоятелно, отскоро започна да се обръща от гръб по корем", казва тя.

Орлин има свидетелство от ТЕЛК за 100% инвалидност с чужда помощ, майка му също е освидетелствана от ТЕЛК - комисия. В грижата за децата на Силвия помагат родителите й. Жената работи на минимална работна заплата и получава около 1200 лв. социална пенсия за себе си и Орлин. Има решение от съда за издръжка от бащата на децата, но такава все още не е получила.

"Аз също съм инвалид, с ревматоиден артрит съм от 4-годишна възраст", споделя Силвия.

"Държавата предоставя 10 дни рехабилитация по Здравна каса, от която аз не съм доволна - почти нищо не се прави, на мен даже ми излиза по-евтино да си плащам частна рехабилитация, тъй като безплатните уж рехабилитации ми искат 50 лв. първоначален преглед , 20 лв. тест, 20 лв. логопед, отделно по-дългият път от единия край до другия на София", обяснява Силвия пред Нова.

Пораствайки, на Орлин му трябват ортопедични обувки, специализирана количка и вертикализатор. Силвия решава за първи път да кандидатства за социална помощ. По принцип, минималната цена на количка за Орлин е около 1300 лв., а един вертикализатор е около 3000 - 3500 лв., държавата отпуска по около 800 лв. и за двете.

"Кандидатствах, подадох си документите в средата на август месец, чаках месец -месец и нещо", пояснява майката.

Повече от месец по-късно идват на проверка в дома ѝ, за да ѝ връчат отказ. Причината - не бил написан вида инвалидна количка. На следващия ден Силвия отива в лекарската консултативна комисия, издала документа, за да го поправят. Подава отново заявление. Две седмици по-късно получава втори отказ.

Представеният медицински протокол не е издаден от специализирана лекарска консултативна комисия по профила на заболяването. Тъй като ЛКК-комисия по детски болести не била за него, той трябвало да мине ЛКК - комисия по детска неврология, каквато комисия в София няма.

За липсата на такава Комисия Силвия разбира от официален отговор на РЗИ - София.

На 17 октомври Силвия отива в дирекцията и подава жалба. От Агенцията за социално подпомагане заявиха, че колегите им от Дирекция "Социално подпомагане" - Слатина са си свършили добре работата и са оказали пълно съдействие на г-жа Силвия Матроска.

Остава въпросът защо никой не е казал това на г-жа Матроска при посещенията й в дирекция "Социално подпомагане" - Слатина и защо комисиите, към които тя се е обърнала са й отказали с довода, че са само за възрастни? Докато институциите си прехвърлят отговорността, Орлин вече 3 месеца чака своята количка и вертикализатор. По думите на физиотерапевта му всеки ден е решаващ.

Създадена е онлайн платформа, в която всеки може да помогне с парични средства за Орлин. Пари, предназначени за ежедневните му нужди.

От Агенцията за социално подпомагане обещаха, че ако Силвия Матроска успее да получи нужният документ, веднага ще й бъдат отпуснати средства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: