Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наталия Киселова: Президентът може да планира за началото на януари обнародването на Закона за бюджета
Автор: Цоня Събчева 17:15 / 15.12.2023Коментари (0)739
©
В утрешния ден предстои заседание на Комисията по конституционни въпроси. Не мога да кажа дали тя ще бъде също парализирана поради дейност на народните представители от "Възраждане“, БСП и "Има такъв народ“, но можем да прогнозираме, че евентуално ще има проект на доклад за второ гласуване на конституционните промени в началото на другата седмица. Това каза в аудиокаста на "Фокус""Това е България" преподавателят по конституционно право в СУ доцент Наталия Киселова. Дали поведението на депутатите от опозицията ще бъде такова, вече е въпрос на тяхно решение, разбира се, но както конституционните промени, така и Законът за държавния бюджет, според мен, е по-важен от гледна точка на това, че засяга всички, абсолютно всички нас, и отделните хора, разбира се, общините, юридическите лица, държавните учреждения. Обичайно в тези дни преди или около приемането на бюджета досега, когато процедурата си е вървяла в рамките на нормалното, винаги се оставяли дни, в които законът да бъде прегледан от президента, респективно обнародван, и да влезе в сила на 1 януари. Като гледаме датите на календара, дори Народното събрание да се справи в следващата седмица, с питанка е възможността да се справят, държавният глава има 15 дневен срок, в който да обнародва приетите закони", посочи Киселова. 

Според нея, при добра воля от негова страна в работните дни, които са между коледните и новогодишните празници, той може да обнародва, но не е длъжен, и спокойно може да планира за началото на януари обнародването на Закона за бюджета. И това не е просто за да ги постави на нокти, а показва колко те не си дават сметка за някои процеси, като пилеят време за безсмислени неща. Парламентът се занимава с въпроси, които не са от неговата компетентност.

"Само един пример ще дам от изминалите дни. Народното събрание да даде съгласие при продажба на "Лукойл“. Ама какво правомощие има Народното събрание да се намесва в сделки при положение, че държавата има някакъв представител, има някакви акции, и това е в компетентността на правителството или на някой от министрите, да докажем, може да гадаем, например на икономиката", каза още Киселова.

Според нея, Народно събрание има определени правомощия, живеем в разделение на властите и всяка от властите има своя компетентность има свои задължения. Работа ли е на парламента да се занимава със сделка, работа ли беше на парламента от днес за утре да въвежда такса, която сега ни е проблем в преговорите с държави-партньори в рамките на Европейския съюз. Такива въпроси  трябва да имат едно по-сериозно осъзнаване.

Правилата за конституционните промени предвиждат 7-дневен срок, в който да бъдат внасяни предложенията. И вече въпрос на последваща организация е да се придвижат напред, смята още Киселова. Правилникът за организацията и дейността на Народно събрание предвижда, че когато то е във ваканция, не текат, т.е. сроковете по правилата, които бяха приети за конституционната промяна, ще спрат, и ще започнат да текат на 10 януари, когато приключва ваканцията.

"Проблемът обаче, според мен, е по отношение на бюджета. Притесненията трябва да бъдат как изглежда бюджетът, в какви срокове ще бъде приет и дали забавянето няма да се отрази негативно върху нормалното функциониране на съвместния ни живот", каза още Наталия Киселова.

Още по темата: общо новини по темата: 584
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: