Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наръчник учи директори и учители как да върнат децата в класните стаи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:54 / 07.03.2018Коментари (4)1108
©
30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане - не виждат смисъл да ходят на училище, сочи национално представително проучване на Център за приобщаващо образование.

Как да върнем смисъла в училище - това е основната тема на новия безплатен онлайн наръчник, създаден от Център за приобщаващо образование, който може да бъде свален от интернет страницата на организацията.

Неговата цел е да подкрепи учители и директори от цялата страна да се справят с постоянно растящата липса на мотивация на учениците да ходят на училище.

Наръчникът събира опита на Център за приобщаващо образование от междинната фаза на Програма "Училището има смисъл", която се осъществява с подкрепата на фондации Velux в две български училища - СУ "Георги Бенковски" в град Тетевен и СУ "Христо Смирненски" в град Брезово. Само за една година иновативният подход на Програмата успява да повиши мотивацията за учене на над 70% от включените деца и дори да намали броя на неизвинените отсъствия с 20% спрямо предходната година, като поставя основен фокус върху връзката между ученето и живота.

Именно скъсаната връзка между училището и живота се оказва един от ключовите проблеми пред българското образование - децата не разбират как това, което учат в клас, ще им е полезно за живота и съответно губят интерес към училището. Според национално представителното проучване на Центъра, 30% от шестокласниците в България са в риск от отпадане от училище, а цели 45% от тях смятат основните предмети като математика, история и природни науки за напълно безинтересни.

"Когато видяхме тези данни, си казахме, че трябва да се вземат спешни мерки, защото училището става все по-неадекватно спрямо изискванията и очакванията на съвременните деца", обясни Димитър Лазаров, програмен директор на Център за приобщаващо образование, и допълни: "С работата си в Брезово и Тетевен ясно видяхме, че е възможно и дори не е сложно да направим така, че децата да ходят на училище с радост. И за да вдъхновим учители и директори от цялата страна да направят същото, решихме да съберем научените уроци в новия наръчник."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Докато в образованието има стари баби, които си мислят, че на някой му пука как те се чувстват емоционално, пък и недай си боже, че те държат съдбата на децата, никога на никой нищо няма да му е интересно. Със заплахи не се учи. Не се научиха старите даскали. Новото поколение е възпитано да е свободно. Старите даскалски тактики не работят. И любознателните учат много повече от интернет, отколкото учителите биха могли да предадат някога. Трябва реформа в посока модернизация на обучението. Защо математиката трябва да се учи от стари сборници, а не чрез интерактивни действия, които представят проблем, а ти трябва да измислиш решение, реално точно каквото представлява математиката?? След университета много намразих образованието. В гимназията не знаех, че може и по-добре, но след университета, повече не искам нито да видя, нито да чуя българско образование. Само скапани схеми и комунистически ценности в тези учреждения и всичко се прави по един устав измислен преди 100 години, който няма никакво приложение в днешния забързан живот. Как ще ме кара някой учител да му се моля за подпис, защото съм работил на 2 места и не съм го взел на време? Тоя будалка ли се с мен? е*аси тъпата система. И няма на кого да се оплачиш. Как човек да има уважение към тази некадърна система? Ти може да си най-великия, ама задето не си направил евала на даскала те бутат надолу.
+2
 
 
Така е, светът се развива с изключително бързи темпове, много неща, които навремето ние сме учили, вече не са актуални и необходими. Децата имат нужда от знания, чрез които да могат да се адаптират към постоянно променящата се реалност.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: