Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Народното събрание отваря врати на 11-и март
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:07 / 08.03.2023Коментари (0)241
©
Народното събрание организира на 11 март Ден на отворени врати по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, информират от Парламента.

Инициативата е по повод отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, за което принос имат и народни представители от 25-ото обикновено народно събрание.

От 10.00 до 16.00 часа граждани ще могат да влязат в Народното събрание и да разгледат две документални изложби на Държавна агенция "Архиви", свързани със съдбата на българските евреи: "Осъдени и спасени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи" и "Труден избор с голямо значение: спасяването на българските евреи 1943 година".

В 10.30 часа в пленарната зала на Народното събрание председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев ще разкаже за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи.

Специални гости на парламента ще бъдат лауреатите на Международния литературен ученически конкурс под надслов: "Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена".

Те ще представят откъси от есетата си, с които са участвали в конкурса, иницииран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

Ще бъде отбелязан приносът на подпредседателя на 25-ото народно събрание Димитър Пешев и още 42 народни представители, подписали писмо против изселването на евреите извън границите на България.

Посетителите ще могат да видят създадения по повод годишнината портретен документален филм "Животопис на Димитър Пешев" от поредицата на "БНТ Представя". Режисьор на филма е Галина Димитрова, сценарист - Иво Иванов, а оператор - Георгиев Челебиев.

В Деня на отворени врати гости на Народното събрание ще бъдат ученици от Първа английска езикова гимназия и от столичното 134-о училище "Димчо Дебелянов", където се изучава иврит, както и студенти от Нов български университет.

Денят на отворени врати на Народното събрание по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи се организира със съдействието на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" и Държавна агенция "Архиви".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Грипна епидемия обхвана страната
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: