Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нараства интересът към студентските общежития заради високите цени на квартирите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:45 / 07.09.2019Коментари (0)582
©
Наплив на студенти към софийските общежития ще има и тази година. Това каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова за БНР.

Само след месец ще започне академичната година за студентите, затова и август бе най-активният месец за търсене на квартири, подаване на документи за общежития и за намиране гарсониера в районите, които около ВУЗ-овете. Миналата година около 1000 студенти се редиха на опашките за Софийски университет "Св. Климент Охридски“, а близо 600 останаха на улицата.

Очакванията са и тази година някои от учащите да останат без място, в което да живеят, заради недостиг на стаи. "В момента текат кампаниите за записване и вече се знае, че ще има недостиг на стаи в СУ и УНСС“, коментира Вангелова. По нейни думи Националната спортна академия също ще има проблеми заради ремонт на един от най-лошите си блокове, за който е теглила нисколихвен кредит. Медицинският университет в София продължава ремонт на едно от общежитията си.

В останалите части на страната ремонтите са "козметични“ и неотложни, които по-скоро закърпват положението и не биха могли да се нарекат "сериозни“. До момента няма точни данни колко ще останат извън списъците, но интересът към общежитията е голям. Причина за това са високите наеми за квартири в столицата, както и поскъпващите консумативи. "Голяма част от студентите се насочват към общежития, но трябва голям късмет, за да попаднеш в ремонтиран блок или изобщо да получиш стая“, каза още председателят. Наемът на стая, независимо от нейния вид, е около 80 лв. В СУ сумата е под 100 лв. и включва вода, парно. Други университети обаче са с различен наем в зависимост от типа стая или блок, но това са университети, които сами си стопанисват общежитията и могат да направят такова разделение.

Наемът за месец на квартира в София е 500 лв., което според брокери е твърде висока сума за студентите и техните семейства. Тази година за пръв път от 2008 г. насам се отпуснаха 29 млн. лв. за ремонти на общежитията в страната. По думите на Вангелова сумата е била гласувана на първо четене, но на второ – не и реално пари не са били отпуснати. Затова и всеки университет гледа някак да се справи, както е правил през последни 8-9 години. "Тоест със собствени средства, които в повечето случаи са много оскъдни, включвайки медицинските университети, където парите са малко повече, а общежитията изглеждат много добре“, каза Вангелова. По нейни думи правителството трябва да се убеди, че това е наболял проблем и в бюджета за догодина трябва не само да се предвидят, но и отпуснат средства за ремонти на университетите.

Университетите с комисия, която ще се бори срещу недостига

До 2 седмици ще се събере комисия, която да обсъди какво ще прави с недостига на стаи. За момента идеята е там, където студентите са повече от наличната база, да бъдат изпратени във ВУЗ-ове със свободни стаи. "Традиционно се знае кои университети имат недостиг и те си говорят помежду си, знае се къде има свободни места, които обаче не се запълват заради лошите условия“, коментира Вангелова, която направи прогноза, че репортажи за мухъл, падащи мазилки и счупени легла ще видим и тази година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: