Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Напрежение между депутатите, след като министърът на енергетиката отказа да се яви в парламента
Автор: Самуил Иванов 14:02 / 31.05.2023Коментари (0)415
©
Народните представители поискаха представители на Министерството на енергетиката да се явят в сградата на Народното събрание, за да участват в дискусиите по Закона за енергията от възобновяеми източници, която се разглежда на първо четене днес. Ръководещият заседанието заместник-председател на парламента Росица Кирова изпрати запитване до Енергийното министерство, но оттам заявиха, че представители не могат да присъстват в пленарна зала поради командировка.

Иска Михайлова от "Възраждане“ заяви, че служебният министър на енергетиката Росен Христов не изпълнява конституционните си задължения, според които той трябва да присъства по време на парламентарен контрол или по искане на народните представители.

От третата политическа сила поискаха точката с разглеждане на закона да отпадне днес, но решението не бе подкрепено след гласуване.

Делян Добрев заяви, че законът трябва да бъде разгледан днес, за да могат да бъдат направени нужните корекции в Комисията по енергетика.

Георги Свиленски каза, че президентът и служебният кабинет обвиняват парламента, че не разглежда законопроектите и забавя процедурите по приемането на законодателството по ПВУ. Той поиска министърът на енергетиката бъде извикан с гласуване.

Иван Ченчев отбеляза, че министрите са контролирани от парламента и е тяхно задлъжение да се явяват в зала, когато са повикани за това.

"Министрите са контролирани от парламента, но те утре могат да решат да не се явят на парламентарен контрол. Това наистина поставя всякакви разделителни линии и въпросът е кой командва тази държава. Народното събрание не може да задължи, няма точка в правилника, то тогава какво може да направи то, за да повика министъра да си представи законопроекта“, каза Ченчев от парламентарната трибуна.

Росица Кирова обяви 10-минутна почивка, за да може от Министерството на енергетиката да изпратя представител.

След почивката напрежението остана високо. Кристиан Вигенин обяви, че Народното събрание не може да се "унижава“ пред друга институция и припомни, че законите и решенията на парламента са задължителни за всички. Той каза, че дори министъра да го няма, трябва да има заместници, а ако няма, то управлението на министерството трябва да бъде поставено по съмнение.

Радомир Чолаков отговори, че служебните министри не уважават народните представители, а за да се излезе от тази ситуация, трябва да бъде избрано правителство.

Последва гласуване, с което министърът бе задължен да дойде в пленарната зала и да участва в разглеждането на законопроекта.

В крайна сметка стана ясно, че Росен Христов ще се яви в зала, а ръководещият заседанието обяви нова почивка от 15 минути, за да може той да пристигне в сградата на НС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: