Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-скъпата сделка за годината в София е за апартамент с цена от 7620 евро/кв. м. на улица "Оборище"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:51 / 06.12.2022Коментари (0)355
©
илюстративна снимка
Отчита се и засилена активност в най-високия сегмент от пазара. Най-скъпата сделка за годината в София е за апартамент с цена от 7620 евро/кв. м. на улица "Оборище" в Докторска градина. Това показват данни от ново проучване на консултантската агенция Unique Estates, цитирани от "businessnovinite.bg".

Появяват се и купувачи на т.нар. "трофейни" имоти. Тези клиенти сключват сделки за жилища, които са стояли на надпазарни цени, а днес намират реализация.

Отстъпките все още не са значим фактор на пазара, показват данните на компанията. Апартаментите се продават почти без отстъпка, като тя е по-сериозен фактор на пазара на къщи.

Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през 2022 година. Във второ тримесечие броят сделки в сегмента дори изпревари обемите, регистрирани през 2008 година. В същото време цените продължават да растат, но с по-умерени темпове в сравнение с тези при масовите имоти, защото традиционно в по-високият сегмент цените рязко падат или се качват.

Покачването в луксозния сегмент за периода януари-ноември е с около 23% на годишна база, се посочва в анализа на компанията за луксозни имоти.

"Отчитаме една изключително успешна и активна 2022 г., като пазарът беше подчинен на инерцията от много силната 2021 г. Традиционно луксозният сегмент се повлиява най-слабо от икономическите промени, така че можем спокойно да кажем, че в него криза няма", казва Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

По думите ѝ, очакванията за спад на цените не се оправдават, техният ръст продължава, отчасти поради нарастващата инфлация, която към октомври е 17,6%.

Не се сбъдват и прогнозите от края на 2021 година, че на пазара ще излезе много ново строителство, което ще доведе до пренасищане и спад в ценовите нива. Разрешителните за строеж за нови сгради през 2022 г. все още не са достигнали обемите от 2021 г.

"В началото на лятото много инвеститори замразиха продажбите, което силно ограничи предлагането. Това създаде известна несигурност на пазара. Клиентите се обърнаха към имоти старо строителство, което обуславя техния ценови ръст. Покачването на лихвите по кредитите тепърва ще дава отражение. Какви ще бъдат реалните цени на имотите през следващата година ще разберем в началото на 2023 година", посочва Илиева.

През второто полугодие започва спад на интереса, но при по-висок процент от запитванията се достига до реална сделка.

Според проучването Купувачите днес са по-малко на брой, но по-сигурни и мотивирани. Те търсят имот за лично ползване и са взискателни към това, което получават срещу парите си. Най-често се интересуват от апартамент с 2 или 3 спални. Все по-голяма популярност добиват умните сгради, със системи за добра енергийна ефективност. Търсят се и нови луксозни имоти в затворени комплекси. Инвестиционно настроените купувачи към момента не са активни на пазара", казва Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Какво се случва с наемите? 

Активен е пазарът на наеми във висок ценови клас, посочват още експертите. През 2022 година общият обем сделки нараства с 30% спрямо миналата година.

Покачват се и наемните цени – през настоящата година те са 9,21 евро/кв. м при 8,4 евро/кв. м през предходната 2021 година.  От компанията отчитат дефицит в предлагането на луксозни къщи под наем – едва 10% от запитванията успяват да се удовлетворят от настоящото предлагане.

Очакванията на компанията за 2023 г. са за стабилен пазар без спад на цените. Нарастването ще е с ниски темпове, а клиентите, които търсят със спекулативна цел, няма да бъдат фактор на пазара в София.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: