Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-опасният квартал в Пловдив и България днес става на 134 години
Автор: Диана Бикова 11:01 / 24.04.2023Коментари (3)198
©
Интересна годишнина се навършва днес - 134 години от създаването на "Столипиново" - напомня известният пловдивски адвокат Тодор Кръстев. Ето какви щрихи добави към историята на най-стария жив град в Европа:

"Много се говори и пише за най-голямото циганско гето - "Столипиново" в Пловдив, както някои го определят. Други анализатори дори стигат и по-далеч, като твърдят, че това е най-голямото ромско гето в Европа. Дали това е така, няма как да разберем. Но преди няколко години в The New York Times бяха публикувани най-опасните места в света и нашето "Столипиново" беше в десетката, заедно с квартали в Мексико Сити, Буенос Айрес, Калкута и т.н.

Най-много спорове са възниквали около датата на неговото създаване и по какъв повод е възникнало. Интересно е, че на днешната дата се навършват точно 134 години от създаването му.

Кварталът е създаден на днешната дата през 1889 година с решение на Общински съвет - Пловдив. Надали това е известно. Повече от пловдивчани си мислят, че е възникнал естествено и спонтанно. Един нелош юбилей трябва да се отбележи днес. Май се оказва, че това е един от най-старите квартали на Пловдив.  Заслужава си дори да се отбележи от управата на район "Източен" този юбилей.

Та, ето какво казва пловдивската история:

Едва десетина години след Освобождението, Пловдив е бил на ръба на епидемията от шарка. Заболяването е било толкова масово, че почти не е подлежало на контрол. Буквално всеки пети заразен пловдивчанин се е усложнявал и умирал. Тогавашните градски власти разбират, че заразата се разпространява от циганските колиби, които са били безразборно пръснати по целия град.

По тази причина на днешната дата през 1889 година с решение на Общинския съвет - Пловдив се приема циганите, които са пръсната по целия град, да се заселят на два километра източно от града, в така нареченото "Циганско село", по-късно приело името "Столипиново", в чест на генерал Аркадий Столипин - генерал-губернатор на Източна Румелия и Одрински санджак по онова време.

Втора точка от решението на пловдивските съветници е била за премахването на опасността от зараза, циганските колиби в целия град да бъдат изгорени.

Така са действали пловдивските общински съветници по онова време - без много да се церемоният. И ето, така възниква квартал "Столипиново", преди повече от 130 години. Кварталът с най-компактно циганско население в Европа, според някои анализатори. И може би единствения подобен квартал в света, създаден от местната власт.

Честит празник на столипиновци!"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пхахах.. Абе някой ако иска да мине през няколко гета у Европету да види страх!!! Люлин в София е доста по-тегаво!!!
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 24.04.2023 г.
+1
 
 
Не се споменава, че малко по-късно вече е имало пропусквателен контрол. не е можело просто да излезеш, трябвало е да имаш сериозна причина. Ех, колко по-спокоен щеше да е сега градът!
0
 
 
Най-голямото гето в Европа е, но ако някой се гордее с този факт или с това, че е сред най-опасните квартали в света, то тогава дебилизма на майнопитеците е взел още по-страшни размери. Мен лично ме е срам от Столипиново.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: