Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Надежда Нейнски: Дъблинският регламент ще бъде заменен с Пакт за миграция, а България ще трябва да използва дипломация
Автор: Йоланда Пелова 19:58 / 05.01.2024Коментари (0)878
© Фокус
Aктивна външна и солидна вътрешна политика ще бъдат ключът за успехите през 2024 година. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи.

По думите й оттук нататък България ще трябва да има убедителна и сериозна политика, защото предстои финална права: "България и Румъния кандидатстваха за членство в Шенген през всичките тези години при едни правила - така нареченият Дъблински регламент. Междувременно обаче светът се промени драматично и на практика буквално в следващата година се очаква Дъблинският регламент, който даваше редица пропуски и проблеми и очевидно не работеше добре, да бъде заменен от т. нар. Пакт за миграция.

Ще имаме нов документ, който съвсем наскоро беше приет след дълги дискусии от Европейския парламент. От тук нататък предстои финалната права на обсъждането на този документ, но тя е най-важната и това е мнението на държавите-членки. От това, което виждам аз, от документа, който е публикуван по отношение за България и Румъния и тяхното членство по въздух и вода, България и Румъния ще имат право на глас в тази дискусия. Тоест, ако в Дъблинските споразумения ние не сме имали възможност да участваме в дебата, то по отношение на Пакта за миграция ще имаме право на глас. Ако се използва правилно, и ако България има убедителна и много сериозна политика и дипломация, ще бъде шанс за държавата, за да може да участва в изработването на този документ, който да защити българските национални интереси по най-добрия възможен начин", коментира Нейнски.

Тя подчерта, че е много важно и каква ще бъде вътрешната политика: "Защото външната политика на практика продава вътрешната. Необходимо е да се предложи коалиционно споразумение, което да създаде стабилност и предсказуемост. Един такъв документ ще обере разноговоренето и заиграването между различните политически субекти и ще създаде много по-голяма стойност, и това ще донесе допълнително доверие и вътре в страната, и извън нея. Защото независимо от това какво сме коментирали по отношение на партньорите в сегашното мнозинство, създадено от геополитическа необходимост, и след като то е създадено, е по-добре да бъде структурирано и предсказуемо, за да може да изпълни смисъла, заради който е създадено и да оправдае компромисите, които всички участници са направили, за да бъдат в това мнозинство".

Още по темата: общо новини по темата: 494
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Великден 2024 г.
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: