Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 30 000 пенсионери се оказаха с орязани пенсии 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:33 / 23.09.2022Коментари (1)161
©
3486 българи са избрали ранното пенсиониране до една година преди навършване на възрастта, като са имали вече нужния стаж за пенсия, показват данните на НОИ за първите шест месеца на тази година. Те обаче ще получават намалена пенсия пожизнено. Така към края на юни хората с орязани пенсии у нас са 30 771.

Броят им се увеличава спрямо миналата година, когато за първите шест месеца на годината по чл. 68а са се пенсионирали 2616 човека, а към края на 2021 г. хората с пожизнено намалени пенсии са били 23 452-ма.

Преди месеци Конституционният съд се произнесе, че пожизнено намалените пенсии са законни. Съдът отхвърлили искането на омбудсманът Диана Ковачева да се отмени пожизненото намаление на пенсиите.

Ковачева обжалваше чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване, който предвижда пожизнено намаление на пенсията на хора, които са се пенсионирали до година преди навършване на възрастта, но с нужния осигурителен стаж. Те губят по 0,4% от пенсията си за всеки недостигащ месец.

Все по-малко хора успяват да се пенсионират и с по-висока категория труд у нас, показват данните на НОИ. Само 19 са хората, пенсионирали се с първа категория труд от общо 25 100 нови пенсионери с първи пенсии за първите шест месеца на годината. 36 души са се пенсионирали при втора категория труд, а останалите са полагали труд в най-масовата – трета категория или имат смесен осигурителен стаж.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Това е отвратителна несправедливост.Какво можех да направя, когато преди десет години майка ми получи инсулт и трябваше да се пенсионирам една година преди навършване на годините, за да се грижа за нея. Нашата здравна система обрича хората с такава диагноза да останат на грижите на близките си. Пет дни след инцидента по пътеката ги изписват от болничното заведение. Близо четиридесет години ( без един месец) съм упражнявала само учителска професия и съм плащала редовно осигуровки към НОИ и към Учителския фонд. И вече десет години всеки месец съм лишена от една сума, каквато получават хора, пенсионирали се като учители, с половината на моя стаж, но с навършени години за пенсия. Тоест, осигуровките им са на половината от тези, които аз съм внасяла. Оказва се, че не е важно какъв принос имаш към осигурителните фондове, а че си навършил n години възраст. ПОЖИЗНЕНО съм ощетявана.Писах до Синдиката на българските учители, до омбудсмана, чета и срещам мненията на професори юристи, които отчитат несправедливото отношение. Получих отговори , информираха ме за решението на Конституционния съд. Няма да го коментирам. Но, много моля някой да сподели, ако има информация как стои подобен казус в други европейски държави.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: