Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 15 хиляди българи са получили отказ да живеят и работят във Великобритания
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:53 / 10.06.2021Коментари (0)344
© БГНЕС
Близо 260 000 българи са получили до момента правото да живеят и работят легално във Великобритания. Над 15 хиляди са обаче сънародниците ни, получили отказ.

По-малко от месец преди крайния срок – 30 юни, хиляди българи все още не знаят дали ще могат да продължат работата си на Острова.

Българите могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза, обясни посланик Марин Райков.

В противен случай ще бъдат репатрирани. Тези, които се опитат "да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани и не само те, но и фирмите, които ги наемат, пише "БТВ". 

Посланикът ни във Великобритания Марин Райков обясни още, че се водят разговори с ЕК за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Разговори се водят и по друг въпрос, а именно фактът, че визите за сезонна работа за българи са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС.

"Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас това е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, коментира Райков.

Най-голямото предизвикателство пред организирането на изборите във Великобритания на 11 юли е осигуряването на достатъчно членове на секционните избирателни комисии и съответно помещенията за тях, обясни посланик Райков.

"Това е нашата работа – сега при 120-130 секции във Великобритания да осигурим членовете са секционните комисии. Ако приемем, че са 120 (секциите – бел. ред.), трябва да има 5 души на комисия. Това са 600 души. Трябват и помещения да се осигурят и с интернет. Не е достатъчно да има 40 заявления, за да станат нещата автоматично“, посочи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: