Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 100 служители от системата на МВР от Варна подкрепиха националния протест
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:49 / 09.11.2020Коментари (0)482
© Blagoevgrad24.bg
Над 100 служители от системата на МВР от Варна подкрепиха националният протест в столицата, който събра над 4000 протестиращи служители от системата. Това съобщи за Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна.

Пожарникари от Варна пуснаха сирените на противопожарните автомобили в знак на съпричастност с колегите си. 

Както вече стана ясно, полицаите излязоха на протест на професионалния си празник - 8 ноември. Исканията им са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР, както и на други на първа линия в условията на коронавирусна пандемия, предаде БНР. 

През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. След разговорите, в които се е включил и премиерът Бойко Борисов, стана ясно, че възнагражденията на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина. Въпреки това от Синдикалната федерация на служителите излязоха на протест в градинката до църквата "Св. Седмочисленици“ в София.

Недоволството възникна след постановление на Министерския съвет за 30-процентно увеличение на заплатите на работещите в много администрации в страната.

"15% са обещани, те не са дадени, не е сигурно какво ще се гласува после в Народното събрание и естествено, че няма да отстъпим, защото имаме достойнство и чест. След като Министерски съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и е факт това със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия. Естествено, че няма да отстъпим. Меко казано сме обидени, затова колегите от цялата страна днес се събират, направихме предупредителни протести и ще продължим, докогато ни се обърне внимание и се удовлетворят нашите искания“, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

Междувременно вътрешният министър Христо Терзийски също смята, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение. И допълни, че като се добави клас "прослужено време" и други надбавки, които също се увеличават от тези 15 на сто, ще има служители на МВР, чието увеличение на заплатите ще достигне над 20%.

По-рано Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира: "Съгласете се, че на фона на тези до 30 процента, за които става дума в постановлението, едни 10 процента за нас звучат наистина малко обидно“.

Впоследствие протестът прерасна в шествие, което премина покрай Министерството на финансите и достигна сградата на Народното събрание. Солидарност с исканията на полицаите бе изразена на протестна акция на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива".

По повод празника си служителите на органите на реда бяха поздравени от премиера Бойко Борисов.

"На професионалния празник на полицаите искам да им благодаря, че в тези тежки месеци заедно с лекарите са нашата най-силна опора. Преживяха и изтърпяха много. Винаги бяха на първа линия срещу вируса, където рискът е най-голям. Далеч от дома и семейството. Но дори и за миг не отстъпиха. Дори когато бяха атакувани от провокатори. Пожелавам им здраве и сили, за да продължим заедно да се борим срещу престъпността и контрабандата. Полицаите имат моето огромно уважение и ангажимент непрекъснато да подобряваме условията им за работа“, написа той във Фейсбук.

Президентът Румен Радев също поздрави българските полицаи по случай професионалния им празник. 

На служителите на реда държавният глава пожела здраве и благополучие, както и воля и кураж да бъдат истинска опора на обществото и силен съюзник в борбата с престъпността.

Изпълнявайте своя нелек дълг пред обществото и държавата с чест и достойнство, като защитавате и издигате авторитета на българската полиция, заяви Румен Радев.

Държавният глава призовава българските полицаи да не губят стремежа си към професионално развитие и успешно да се справят с предизвикателствата в своята работа в подкрепа на гражданите и обществото.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: