Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На второ четене: Депутатите приеха промените в данъчните закони
Автор: ИА Фокус 20:50 / 07.12.2023Коментари (0)497
© Фокус
Депутатите приеха на второ четене промените в данъчните закони.

Намалява се прагът за деклариране пред НАП на командировъчните от 5000 на 1000 лв. за физическо лице, въвежда се и алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Това гласят промените на приетите на второ четене текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Намаляването на прага на деклариране на командировъчните пред НАП стана след като депутатите гласуваха редакционна поправка на Мартин Димитров от "Продължаваме промяната - Демократична България", направена в зала. "За" редакцията гласуваха 117 депутати, "против" бяха - 59, шестима се въздържаха. 

Според Мартин Димитров от ПП-ДБ преди около година са започнали да създават база данни с облагаемите и необлагаемите доходи на хората. "Целта е изключително значима - да могат социалните политики, свързани с енергийните помощи, да бъдат ориентирани към истински бедните хора. Никоя държава не може да прави социална политика за цял народ, това е безсмислено", смята той.

и добави, че нововъведение е това фирмите да декларират така наречените командировъчни.

"Това са дневните пари, които командированите служители получават. Идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни, а да има фокусиране върху хората, които пътуват повече и потенциално това може да бъде доход за тях. Мартин Димитров обясни, че с подобни данни в базата на НАП се променя разполагаемият и получен доход за тези лица. "Аз бях предложил праг от 5000 лв. на година или 400 лв. на месец, сега след дълги дебати, разбрах че по-скоро биха подкрепили един праг от 1000 лв., което пак е по-добре, отколкото да няма праг. Което означава, че дори човек да има една командировка един път годишно - трябва да бъдат подадени данни към НАП", обясни депутатът. 

От БСП направиха предложения за въвеждането на данъчно необлагаем миниум за доходите до линията на бедност и нулев данък върху доходите от труд на младите хора до навършване на 26 години, но предложенията бяха отхвърлени. Георги Гьоков апелира за отхвърляне на алтернативния данък за събирачите на гъби и плодове, тъй като това са най-бедните хора, но предложението му не бе възприето от пленарната зала.  

Според приетите разпоредби се въвежда алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Според въпросните текстове доходите на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, от събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения, се облагат еднократно с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността. 

Предложението на ИТН 10 на сто от данъка върху доходите на физическите лица да отиват в бюджета на общината, на чиято територия е постоянният адрес или седалището и адресът на управление на платеца на данъка, бе отхвърлено.

Прието бе предложение на ГЕРБ-СДС , с което се дава възможност да не се декларират доходите от рента, получавани от собствениците на земеделски земи в размер до 3000 лв. Депутатът Ирена Димова се обоснова с подаваната декларация, която касае само едно лице, но от рентата за дадена земеделска земя, могат да се възползват повече наследници. По думите ѝ това би създало административна тежест, включително за НАП, които да удостоверяват на кого е дохода и как е получен. 

Народните представители приеха още данъчни облекчения за физически лица, регистрирани като земеделски стопани. В зала депутатите гласуваха предложението на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС за създаването на нов параграф, според който физически лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв. Малко след това тя направи редакционна поправка, свързана с реализацията на данъчното облекчение за земеделците.  Според него данъчното облекчение ще се прилага от 1 януари на годината, в която ЕК се е произнесла, че мярката не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Ако ЕК се произнесе до 30 април 2024 г., данъчно облекчение може да се прилага и за 2023 г., се посочва в поправката. Редакцията  бе гласувана със 171 гласа "за", двама"против" и един "въздържал се".

Още по темата: общо новини по темата: 584
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: